“Ramazan sonrasında tek çeşit beslenme rafa kalkmalı” 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz Kaya, Ramazan sonrasında beslenme düzeni hakkında açıklamalarda bulundu. Kaya, tek çeşit beslenme programlarından kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurguladı. 

SAĞLIK 14.05.2021, 10:30 15.05.2021, 18:25
“Ramazan sonrasında tek çeşit beslenme rafa kalkmalı” 

Ramazan ayı sonrasındaki beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz Kaya, özellikle tek tip beslenme biçiminden uzak durulması ve her çeşit besinden alınarak bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Yılmaz Kaya: “Ramazan ayı süresince oruç tutanlardaki ilk değişim, öğün sayısını azaltmak oldu. Fakat bayramın gelmesiyle birlikte azalan öğün sayısı aniden arttı. Artık insanlar Ramazan ayı öncesindeki düzenlerine geri dönecek ve 3 öğün ve daha fazlasını tüketmeye başlayacak. Fakat bu konuda bir planlama yapılmalı.”



“Gece acıkmaları yaşanacak”

“Bir ay boyunca sahura kalkılması ve bir gün içinde bu düzenin değişmesi sebebiyle gece acıkmaları yaşanacak. Bu durum, gün içinde yeterli beslenme ve geceleri düzenli uykuya tekrar alışma ile engellenebilir. 3 ana öğün ve 3 ara öğün yaparak ve bu öğünlerde porsiyonları küçük tutarak Ramazan öncesindeki düzene geri dönebilirsiniz.”

“Kahvaltı ihmal edilmemeli”

“Ramazan Bayramı’nın ilk gününde kahvaltı yapılmaması, istenmemesi gayet normaldir çünkü bir ay boyunca kahvaltı yapmamaya alışıldı. Fakat kahvaltının en önemli öğün olduğu unutulmamalı ve kahvaltı ihmal edilmemeli. Geçiş kahvaltısı olan bayram kahvaltılarında süt, peynir, yumurta, domates ve salatalık ile hafif kahvaltılar yapılabilir. Gün içinde de mümkün olan tüm besin gruplarından yenmeli. Özellikle kemik sağlığı için süt ve süt ürünleri ile meyve tüketilmeli. Ramazan ayı sürecinde yaşanan bağırsak problemlerin çözümü taze sebze ve meyveden geçiyor.”



“Bol bol su içilmeli”

“Ramazan ayında su tüketiminde de azalma meydana geldi. Bu durum, bağırsak sorunlarını beraberinde getirdi. Bayramla birlikte günde en az 2 litre su içildiği takdirde bağırsaklar kendini kısa sürede toparlayacaktır. Ayrıca egzersiz yapmak, vücuda uygun spor programları oluşturmak Ramazan ayında alınan kiloların hızlı şekilde verilmesine yardımcı olacaktır.”

Yorumlar (0)