Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? İşte tüyolar…

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar ve sahur menüleri şimdiden düşünülmeye başladı. Eskiden çeşit çeşit yemeklerle hazırlanan iftar sofralarının yerini günümüzde daha sağlıklı sofralar aldı. Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde tükettiğimiz besinler ise oldukça önemli. Peki, Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Yemek menüleri hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? İftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazları nelerdir? Ramazan ayında kaç litre su içmeliyiz? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, merak edilen tüm soruları yanıtladı ve Ramazan ayında beslenme ile ilgili oldukça önemli tüyolar verdi. İşte detaylar…

SAĞLIK 29.03.2022, 18:12 31.03.2022, 12:29
Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? İşte tüyolar…

Ramazan ayında beslenme düzenin değişmesiyle birlikte oruç tutanlar bu dönemde nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında merak içindeler. Nasıl beslenerek oruçlarını daha sağlıklı tutabileceğini araştıranların sayısı ise hiç de az değil. Ramazan ayında beslenme konusunda merak edilen her şeyi Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun ile yaptığımız bu röportaj da bulabilirsiniz.

Bir yandan Ramazan ayına kavuşmanın mutluluğunu yaşarken bir yanda da bu dönemde nasıl dengeli ve yeterli beslenebiliriz? Ramazan ayında besleneme konusunda en çok dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

Ramazan ayında en çok yapılan hatalardan bir tanesi susuzluktur. Suyu yeterli ve dengeli tüketmemek, öğünleri düzenli olarak yapmamak, tek bir besin grubuna ağırlık vermek yapılan hataların en büyüğüdür. Özellikle ramazan pidesi tüketimine dikkat etmek şart! Çünkü ramazan pidesi beyaz undan yapıldığı için fazla kilo artışına neden olmakta ve aynı zamanda yemek yeme istediğini de arttırabilmektedir.

İftarımızı nasıl açmalıyız? Bu sırada neler tüketmeliyiz?

İftarı açarken öncelikle iki bardak su içmeliyiz. Ardından bir kâse çorba içmeli ve bir başparmak büyüklüğünde kuru meyve tercih edilmelidir.

İftar sofrasında eksik etmemiz gereken gıdalar nelerdir?

İftar sofrasından eksik etmememiz gereken gıdaların başında su, sıvı gıdalar ve posalı gıdalar gelmektedir. Mesela salata, baklagiller ve çorbalar düzenli olarak ramazan soframızda bulunması gereken besinlerdir.

İftar ile sahur vakitleri arasında kaç litre su tüketmeliyiz?

İftarla sahur arasında ortalama en az iki buçuk litre su tüketilmelidir. Çünkü gün içerisinde de sıvı kaybı meydana geldiği için Ramazan ayında iftarla sahur arasındaki su tüketimi önemlidir.

Ramazan ayında oruç tutarken yaşanan tatlı krizlerini iftar vaktinde nasıl bastırabiliriz?

Oruç tutarken yaşanan tatlı krizleri öğünler arasındaki dengesizliğin bir göstergesidir. Örneğin dört temel besin grubundan süt grubu, et grubu, meyve, sebzeler ve tahıl gruplarını düzenli olarak sahurda ve iftarda tüketmemiş olmak oruç esnasında daha fazla yeme isteğine neden olmaktadır.

Ramazan ayında hazırlanan sofraların olmazsa olmazı tatlı. Bu dönemde hafif sütlü tatlılar tüketebilir miyiz?

Ramazan’da biliyorsunuz ki güllaç tatlısı bir gelenektir ve en çok sevilen tatlılardan bir tanesidir. Hem hafif kıvamda olması hem sindirimi kolay olmasıyla haftada bir veya iki kez tercih edilebilir.

Sahur vaktinde nasıl beslenmemizi önerirsiniz?

Sahurda özellikle kahvaltılık gıdalar yani sindirimi kolay, uykuya geçişi zorlaştırmayacak gıdalar tüketilmesi önemlidir. Sahur vaktinde yüksek yağlı, yüksek enerjili ve baharatlı gıdaların tüketilmesi ertesi gün oruçta daha fazla susamaya ve daha fazla iştah artışına neden olabilmektedir.

Sahur yapmadan oruç tutmak beslenmemiz açısından sakıncalımı?

Sahur yapmadan oruç tutmamak, kişinin şekerinin düşmesine neden olur ve aynı zamanda yeme isteğini arttırıcı özellikler gösterir. Bunun dışında sahur yapmadan oruç tutmak gün içinde daha halsiz, yorgun hissettirir ve hızlı bir kilo artışına neden olur.

Ramazan’da tok tutan gıdalar nelerdir?

Ramazan’da tok tutan gıdaların başında özellikle bol posalı, aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahip olan baklagiller, tam tahıllı ürünler salatalar, sebzeler ve yoğurt başta gelmektedir. Dolayısı ile bu tarz gıdalara Ramazan ayında ağırlık verebiliriz.

Ramazan ayında spor yapmak için en doğru vakit ne zamandır?

Ramazan ayında iftardan sonra spor yapmak daha uygundur. İftardan bir saat kadar sonra tempolu bir egzersiz iyi gelecektir.

Ramazan ayında beslenirken ara öğün yapmalı mıyız?

Ara öğün Ramazan ayında tabi ki olmalı. İftarla, sahur arasında mutlaka bir ara öğün yapılmalı. Ara öğünde genelde süt ve süt ürünleri, meyveler, yağlı tohumlar, ceviz, badem gibi besinler tercih edilmelidir.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)