Ramazan ayında nasıl beslenilmeli? Uzmanlar yanıtladı

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber ‘Ramazan’da beslenme nasıl yapılmalı?’ sorusu tekrar tekrar gündeme gelmeye başladı. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Ece Erözgür merak edilen soruları yanıtladı. İftarı peynir ve zeytinle hafif bir şekilde yapmayı öneren Erözgür akşam yemeğinin ise bundan 1 saat sonra yenmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 26.03.2022, 15:48 26.03.2022, 16:24
Ramazan ayında nasıl beslenilmeli? Uzmanlar yanıtladı

Ramazan ayının başlamasına günler kaldı. Her yıl merak edilen konulardan biri de nasıl beslenilmesi gerektiği. SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Ece Erözgür Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme yöntemleri ile vücudun düşen enerji ihtiyacının karşılanabileceğini ifade etti. Oruç tutanlar için beslenme önerilerinde bulunan Erözgür Ramazan ayında günlük beslenmenin 3 ya da 4 öğünde yapılması gerektiğini söyledi. Kilo vermek isteyenlerin bu ayı fırsat bilmeleri hakkında da konuşan Erözgür bu dönemin farklı etkiler oluşturabileceğine işaret etti.

Vücut uzun açlık döneminden sonra besinleri depolamaya odaklanıyor

Ece Erözgür Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlar için şu önerilerde bulundu:

Günlük alınan enerji miktarının düşmesi ve sıvı alımının azalmasıyla beraber bu dönemde metabolizma hızı da oldukça yavaşlıyor. Açlık süresince insülin salınımı azalıyor ve yenilen yemeğe verilen insülin yanıtı oldukça yüksek olabiliyor. Uzun süreli açlığın ardından vücudumuz yediğimiz besinleri depolamaya odaklanır. İftar ve sahur saatleri günün geç saatlerinde bulunuyor ve bu saatler gün içerisinde en az hareket ettiğimiz vakitleri kapsıyor. Bu dönemde ayrıca besin tüketimimiz de oldukça artıyor. Tüm bunlar göz önüne alınarak yeterli düzeyde ve dengeli şekilde beslenmenin önemi artıyor.

Sahur oldukça önemli

Sahur gün içindeki enerji miktarının sağlanabilmesi için oldukça önemli. Sahurda midenin boşalma süreleri uzatılarak protein içeriği fazla olan yoğurt, yumurta, süt, peynir ve kepekli ekmek gibi besinler tüketilmeli. Sahurda menüleri zenginleştirmek adına peynirli, mantarlı, yulaflı, sebzeli, sütlü omlet ya da menemenler yapılabilir. Bunun yanında buğday ekmeği ile yapılmış tostlar da yanında cacık, peynir ve meyve gibi yiyeceklerle de tüketilebilir.

Hafif iftarın ardından 1 saat sonra akşam yemeği yenmeli

İftarımızı su ve hurma ile açtıktan sonra zeytin, peynir ve ekmek yemek daha sonrasında yaklaşık 1 saat sonra ana menüye geçmek sağlığımız için daha iyidir. Bu şekilde mide rahatsızlıklarının da önüne geçilir. İftarın ardından kan şekerinin düşmesini önlemek adına glisemik indeksi düşük kepekli ve bol posalı ürünler tercih edilebilir. Bunun dışında kurubaklagiller ile yapılmış sağlıklı atıştırmalıklar ve sebze gibi besinler de tercih edilebilir. Besinleri yeterince iyi sindirebilmek için de yavaş yavaş yemek gerekiyor.

3 ya da 4 öğün yapılmalı

Günlük öğünlerimiz sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün olmak üzere 3 ya da 4 öğün olarak düzenlenmelidir. Besinleri çok çiğneyerek yavaş tüketmek gerekir. İftar ve sahur arasındaki sürede bol su ve sıvı besinler tüketilmelidir. Sahur kesinlikle ihmal edilmemeli. Bağırsak ve sindirim sorunlarının önüne geçmek adına bol lifli gıdalar tüketilmeli.

Tatlı seçiminde sütlü tatlılar tercih edilmeli

Tatlı tüketilmek istendiğinde şerbetli hamur tatlıları yerine sütle yapılan sütlaç, muhallebi, puding, güllaç gibi tatlılar ya da meyve kompostoları tercih edilmeli. Günlük sıvı ihtiyacınızı su ile tamamlayabilirsiniz. Sebze ve meyve tüketimine oldukça dikkat edilmeli. Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemeli. Yemeği bitirdikten sonra hemen yatar pozisyona geçmemelisiniz. İftardan 1 ya da 2 saat sonra yapılacak yürüyüş sağlığınız için oldukça faydalıdır.

Yorumlar (0)