Psikoteknik belgesi bulunmayan sürücüler 2022’de ceza yağmuruna tutulacak 

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle yürürlüğe giren yeni kanuna göre artık psikoteknik belgesi bulunmayan sürücülere 1606 TL para cezası uygulanacak. Belgesi bulunmayan kişilerin araç kullanmasına da ceza verilmeyecek.  

SAĞLIK 29.12.2021, 13:00 30.12.2021, 09:35
Psikoteknik belgesi bulunmayan sürücüler 2022’de ceza yağmuruna tutulacak 

Türkiye’de hali hazırda 8 milyon ticari araç sürücüsü ve 6,5 milyon ticari araç bulunuyor. Bu sürücüler zaman zaman insan unsuru kaynaklar hatalar sebebiyle trafik kazası yapabiliyorlar. Bu kazaları en düşük seviyeye indirmek adına hız ve hafıza kontrolünün ve psikoteknik muayenenin yapılmasını öngören İçişleri Bakanlığı genelgesi yürürlüğe girdi. Türkiye’deki bugüne kadar olan kazaların ortalama yüzde 96’sının sürücü hatası kaynaklı olduğu belirtilen İçişleri Bakanlığı raporuna göre 2022 senesinde bu konunun üzerinde büyük oranda durulacak. 

Yeni seneye yeni kurallarla başlanıyor 

2020 senesinde 177 bin 867 adet ölümlü trafik kazası olduğu ve bunların yüzde 88,3’ünün sürücü kusuru olarak kayıtlara geçildiği belirtildi. 325 TL değerinde olan psikoteknik testinin sürücü ve ailelerinin hayatlarından daha önemli olup olmadığı konusu, bu istatistiklerle bir kez daha gündeme geldi.  

Ticari araç şoförlerine zorunlu tutulacak 

Ticari araç kullanan şoförler için mecbur tutulacak olan psikoteknik testler hakkında konuşan Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, 2022 senesinin ilk gününden itibaren test raporlarının öncelikle e-Devlet sisteminde ve aynı anda Polis Bilgi Sistemi (POLNET) ile jandarma sistemlerinde görülebileceğini ve bunların takip edileceğini dile getirdi. 



Test ve rapor ücreti toplam 325 TL 

Cengizhan Kutlu: “Olumsuz olan veya hiç bulunmayan test raporları, sistemde bulunmayacak. Psikoteknik test raporu olmaya ticari şoförler, 2022 itibarıyla 1606 TL’lik para cezasına çarptırılacak. Psikoteknik test sistemine giren şoförler, 45 gün içinde psikiyatriste muayene olabilecek ve olumlu sonuçlandıklarında e-Devlet entegreli olarak polis ve jandarma sistemlerine düşecekler. 1,5 saatlik test sırasında dikkat testi, koordinasyon testi, muhakeme testi, dikkat testi, çarpışma tahmin testi, hız mesafe tahmin testi, algı bellek testi, görsel süreklilik testi, kişilik testi, tepki hızı testi, çevresel görsel görüş testi ve trafiğe ilişkin görüş testi bulunacak. Test ve raporların toplam ücreti 325 TL.” 

Türkiye’nin 847 noktasında test yaptırılıyor 

Kutlu: “Türkiye’nin 847 noktasında psikoteknik merkezleri bulunuyor ve bu merkezlerde 08.00 - 23.00 arasında test yapılabiliyor. Taksi, kamyon, otobüs, kamyonet ve servis gibi tüm ticari araç şoförleri bu belgeyi almak zorundalar. Psikoteknik raporu bulunmayan şoförler ve bu şoförlerin tabi olduğu şirketlerin K belgeleri veya benzeri belgeleri iptal edilecek. Çünkü nitelikli şoförlerin sahip olması gereken kriterler arasında bu değerlendirme raporunun da olması gerekir. Ticari aracın da nitelikli şoförler tarafından trafiğe çıkartılması zorunluluğu var. Şirketler, niteliği bulunmayan şoförü görevlendirdiğinde herhangi bir kaza olması durumunda ceza alacaktır.” 

“İstanbul’daki 5500 şoför alkol ve uyuşturucu bağımlısı” 

Kutlu: “Türkiye’de şimdiye kadar yapılan çalışmalarda trafik kazalarındaki insan unsuru oranının yüzde 96,6 olduğunu biliyoruz. Bu oranı en aza indirebilmek için çalışıyoruz. Bu da en uygun fiyatlı ve en hızlı yöntem ile mümkün. Ticari araç kullanıcıları, psikoteknik testten geçecek ve araç kullanmaya müsait olmayan şoförler ya belirli bir süreliğine ya da tamamen trafikten men edilecekler. Avrupa'da uygulanan aynı sistemle trafik kazaları en düşük seviyeye indirilmiş durumda. İstanbul’da servis şoförleri arasında yapılan denetimlerde 5500 kişinin alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğu ortaya çıktı. Psikoteknik testler ile bu kolayca ölçüldü. Psikoteknik test raporu, 5 sene boyunca geçerli olan bir rapor.” 



Kutlu, psikoteknik test raporu almanın yalnızca 1,5 saatlik bir işlem olduğunu ve raporun 5 sene boyunca geçerli olduğunu aktarırken test merkezlerinin saatler boyunca açık olduğunu ve en yakın test merkezinden bu raporun alınabileceğini aktardı. Şu anda ticari araç kullanıcılarına zorunlu olan bu testin tüm sürücülerde zorunlu olması gerektiğini ve özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin muhakkak bu testten geçtikten sonra ehliyet almam zorunluluğunun bulunduğunu kaydetti.  

Yorumlar (4)
Trafik polisi 2 yıl önce
Birinci yakalanmadan ikaz olması lazım direk ceza fazla vaĺla
Halit özyurt 2 yıl önce
Polis bana ceza yazmıyorum dedi eve 1608 lira ceza geldi bu nebiçim iştir
Vatandaş 2 yıl önce
Uluslararası hiçbir geçerliliği olmayan belge
Tuğba 2 yıl önce
Dr rapora işlememiş cezasını eşime kestiler 4 yil önce alinan psikoteknik belgesi bu reva mi