Psikolojik hastalıklar, çalışma hayatını nasıl etkiliyor?

DSÖ ve ILO tarafından yayımlanan kılavuz, psikolojik rahatsızlıkların iş hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Çalışanların yaşadığı anksiyete ve depresyon nedeniyle her yıl ortalama 12 milyar iş günü kaybının yaşandığı kaydedildi. İşte kılavuza ilişkin detaylar..

SAĞLIK 29.09.2022, 11:18 30.09.2022, 08:50 Hakan Öksüz
Psikolojik hastalıklar, çalışma hayatını nasıl etkiliyor?

Psikolojik hastalıkların iş hayatı üzerinde yarattığı etkilere ilişkin yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), psikolojik durumların iş hayatını ne derece olumsuz yönde etkilediğini, yayımladığı bir kılavuzla açıkladı. İş hayatında psikolojik sağlığın korunmasının önemine değinen DSÖ ve ILO, bununla ilgili paylaşım yaptı.

Koronavirüs döneminde durum kötüleşti

Yayımlanan kılavuzda son yıllarda çalışanlarda görülen psikolojik rahatsızlıkların arttığına değinildi. Özellikle de koronavirüs salgını döneminde evden yapılan çalışmaların arttığına işaret eden kılavuzda, "Sosyal bağların zayıflaması, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların yaklaşık yüzde 25 oranında yükselmesine neden oldu." ifadeleri yer aldı.

Yaklaşık 12 milyar iş günü kaybı yaşanıyor!

DSÖ ve ILO tarafından paylaşılan araştırmalara göre psikolojik sorunlar nedeniyle iş ortamındaki verim azaldı. Bu durumun endişe verici olduğu kaydedilen kılavuzda, "Psikolojik hastalıklar, yılda ortalama 12 milyar iş günü kaybına yol açıyor. Bunun ekonomiye verdiği zararın ise yaklaşık 1 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor." denildi.

"Psikolojik hastalıkların tedavisi için ayrılan ödenek yetersiz"

Söz konusu kılavuzda, psikolojik hastalıkların artmasına rağmen bu durumun çözümünü sağlayacak tedavi kaynaklarında eksikliğin görüldüğüne değinildi. Koronavirüs salgınının patlak verdiği 2020 yılında ülkelerin sağlık için ayırdığı bütçenin yalnızca yüzde 2'sinin psikolojik hastalıkların tedavisi ile ilgili olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)