Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora: 'Kötü anıları unutmak mümkün'

Bireye travma yaşatan hafızasında kötü hatıralar veya anılar, fobiler, derin üzüntüler ve kaygılar EMDR tedavisi ile bellekten silinerek nötr bir anıya dönüştürülebiliyor.  

SAĞLIK 06.05.2021, 12:25 06.05.2021, 17:26
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora: 'Kötü anıları unutmak mümkün'

“Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak bilinen EMDR terapisi; hafızaya takılan, bireyi huzursuz eden anıların, korkuların ve kaygıların etkisi ortadan kaldırıyor.



“Kötü anılar silinemez, ama duyarsızlaştırılabilir”

Medicana International İzmir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, bellekteki kötü anıların, tıbben silinmesinin mümkün olmadığını belirtirken kişinin, hafızaya olumsuz bir biçimde depolanan hatıralara karşı duyarsızlaştırılabileceğini açıkladı. Bunun da EMDR terapisiyle mümkün olduğunu belirten Bora, bu terapinin, kişiye pozitif inanç ve duygular kazandırarak kişinin hayata bakış açısını bile değiştirebilediğini aktardı.

Dünya genelin yıllardır yapılan, güçlü ve etkin bir psikoterapi yöntemi olduğunu belirten Bora, bu terapinin, travmanın sebep olduğu duygusal kilitleri açtığını, işlenememiş negatif anıların gün yüzüne çıkarılıp işlendiğini ve son olarak da depolanmasını sağladığını ifade etti.

“Kişi, terapi sonrası anıyı aynı netlikte hatırlamaz”

EMDR terapisinin ilk adımında, bireye travma yaşatan hatıranın, ayrıntılı bir biçimde ele alındığını ifade eden Dr. Özlem Bora, sözlerini şöyle sürdürdü:

“EMDR terapisinde birey, bilinçli ve uyanık durumdadır. Terapistle de ayrıca iletişim halindedir. Halk arasında bilinçaltı temizleme veya anı/hatıra silme olarak da bilinir. Fakat hafızayı silmek tıbben mümkün değildir. Bu terapide yapılan şey; belleğe olumsuz bir biçimde depolanan hatıralara karşı bireyin duyarsızlaştırılmasıdır.  Bu terapide, duyarsızlaştırma aşamasında anıyı tetikleyen etkenlere de temas edilir ve bunların etkileri ortadan kaldırılır. EMDR terapisinin ardından birey, anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve o hatıraya ilişkin benzer duygusal tepkileri göstermezler. EMDR terapisi, söz konusu anının geçmişte kalmasını sağlar.”

EMDR terapisi ile yalnızca semptomların ortadan kaldırmakla yetinilmediğini belirten Bora, kendisine ve dünyaya bakışını, ilişkilerini de pozitif yönde değiştirdiği, bu açıdan kişisel bir gelişim sağladığına da dikkat çekti.

“Işık hızında iyileşme”

EMDR tedavisinin uygulandığı birtakım hastalıklara ilişkin de konuşan Dr. Özlem Bora,“ Travma sonrası panik, stres, fobiler, sınav kaygısı, depresyon, kayıplar, yas gibi negatif yaşam olaylarının neden olduğu hallerde EMDR tedavisini kişide uygulayabiliyoruz. Travmanın yoğunluğu ve türü, bireyin psikolojik geçmişine göre değişiklik göstermekle beraber, genellikle 3-8 arası seans sürebilir. Bireylerin, hızlı iyileşme tecrübeleri nedeniyle ışık hızında iyileşme şeklinde değerlendirme yaptıklarına da tanık oluyoruz.” sözlerini kullandı

Yorumlar (0)