Profesörden korkutan uyarı: Dünyanın yüzde 60'ına bulaşabilir!

SARS salgınının sonlandırılmasında büyük pay sahibi olan ve koronavirüs konusunda dünyanın en tanınır isimlerinden biri olan Prof. Gabriel Leung, koronavirüs salgınının dünya nüfusunun yüzde 60'ına bulaşabileceğini söyledi.

SAĞLIK 13.02.2020, 14:07 13.02.2020, 14:11
Profesörden korkutan uyarı: Dünyanın yüzde 60'ına bulaşabilir!

Yeni tip koronavirüsten (Covid-19) dolayı hayatını kaybeden insan sayısı bin 369'a çıktı. Bir önceki günden bu yana 242 kişinin öldüğü tespit edilirken bu sayının daha önce gün aşırı açıklanan sayıların en yükseği olduğu belirtildi.

Covid-19 salgınının başladığı Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde hastaların tespitini hızlandırmak için karmaşık test sistemi yerine akciğer tomografisi kullanılmaya başlanırken Hong Kong'da yaşayan ve dünyaca ünlü koronavirüs uzmanı Profesör Gabriel Leung önemli açıklamalarda bulundu.

Leung, kontrol altına alınamaması durumunda Covid-19 salgınının "dünya nüfusunun %60'ını etkileyebileceği" uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz günlerde "Çin'e hiç gitmeyen kişilerin koronavirüs hastası olması, yaşananların buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğuna işaret ediyor olabilir" açıklamasına da değinen Leung, asıl önemli olanın "buzdağının büyüklüğü ve şeklinin öğrenilmesi" olduğunu söyledi.

Prof. Gabriel Leung, dünyanın tüm nüfusunun %60'ının çok büyük bir sayı olduğuna dikkat çekerken ölüm oranının %1-2 arasında değişmesine rağmen daha çok insana bulaştıkça oranın artabileceğini söyledi. Salgına yakalanan bir kişinin yaklaşık 2.5 kişiye daha virüs bulaştırması ise salgının %60-80 oranında yayıldığını gösteriyor. Böylelikle tüm dünyayı çok büyük bir tehdit bekliyor olabilir. Salgının dünya nüfusunun %60'ına ulaşması durumunda ölüm oranı %1-2 arasında olsa bile en az 45 milyon kişi ölebilir.

Yorumlar (0)