Profesör Özlü, pandemi müjdesini verdi

Bilim Kurulu üyesi ve KTÜ TIP Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs pandemisinin seyri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özlü, tehlikenin tam ve kesin olarak geçmediğini ancak sürecin oldukça olumlu ilerlediğini dile getirdi. Yoğun bakım doluluk oranları ile hastaneye yatış oranlarında büyük azalma yaşandığını da kaydeden Özlü, hastanedeki normal hasta sayılarının pandemiden önceki döneme büyük oranda döndüğünü de sözlerine ekledi.

SAĞLIK 06.04.2022, 14:44
Profesör Özlü, pandemi müjdesini verdi

KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, pandeminin güncel verileri ve seyri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

“Hastaneye yatış oranları çok çok azaldı”

“Hastaneye yatış oranları ve özellikle de yoğun bakım doluluk oranları çok çok azaldı. Hastanelerdeki hastaların sayısı, pandemi öncesindeki döneme doğru hızla ilerliyor. Bu da artık koronavirüs hastalığının sıradanlaştığını gösteriyor. Virüs ülkemizde ve dünyada hala dolaşımda. Hala pozitif test sonucu çıkan kişiler var. Tehlikenin tam ve kesin olarak geçtiğini hiçbir şekilde söyleyemeyiz ancak süreç oldukça olumlu seyrediyor. Yaz döneminde artık vaka sayılarının daha da düşeceğini öngörüyoruz. Vaka sayılarının giderek azalması da bize bunu gösteriyor. Ne yazık ki hala kaybettiğimiz yurttaşlarımız var. Ancak genel olarak baktığımızda koronavirüs artık bir grip, nezle, soğuk algınlığı gibi olmaya başladı.”



“Aşılı olanlar için ağır bir tablo yok”

“Kronik hastalığı olmayanlar ve aşı olanlar için artık ağır bir tablo bulunmuyor. Pek çok solunum yolu virüsü gibi bu virüs de döngüsel hastalık halini aldı. Bunda aşılanma oranlarının büyük önemi var. Ayrıca hastalığı geçirenlerin ve oluşan toplumsal bağışıklığın katkısı da büyük. Tabi Omicron varyantının mutasyondaki el değişikliği, virüsün pozitif yapma potansiyelini büyük ölçüde kaybetmesine sebep oldu. Yani iki sene önceki durumumuza baktığımızda şu anda çok iyi bir dönemdeyiz. Artık kısıtlamalar da yasaklar da gündemimizde yok. Herkes normal şekilde yaşıyor. Öte yandan bireysel tedbirlere uymak yine de önemli. Çünkü toplumumuzda hala aşılanmamış kişiler ve bunlara ek olarak kronik hastalığı bulunanlar var. Bağışıklığı düşük kişilerde hastalık hala ağır seyredebiliyor. Bu sebeple bu konumdaki kişileri korumamız gerekiyor.”

“Çevremizdekiler için tedbirli olalım”

“Bizler riskli grupta olmayabiliriz ancak sevdiklerimiz ya da sokaktan yanımızdan geçen herhangi biri risk grubunda olabilir ya da aşılanmamış olabilir. Bu yüzden dikkatli olmamız gerekiyor. Biz belki ağır bir hastalığa yakalanmayabiliriz ancak bu, çevremizdekiler için geçerli olmayabilir. Sosyal ve kalabalık ortamlarda maske kullanımına devam etmeliyiz. Ancak açık havada maske takmanın bir gerekliliği de bir faydası da artık yok. İyi havalandırılmayan ve kalabalık ortamlardan uzak durmamız gerekiyor. İç mekanlarda işimiz olduğunda hemen halledip çıkmalıyız. Bu ayrıntılara dikkat ettiğimiz müddetçe yaz döneminde her şey çok daha iyi olacak.”

“Dünya, salgını hala atlatabilmiş değil”

“Bizde durumlar normalleşirken bir yandan da dünyanın farklı ülkelerinde salgın tehlikesi devam ediyor. Hemen her ülkede farklı gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Asya Kıtası ülkelerinde vaka sayıları ciddi oranlara ulaştı. Bir zamanlar çok sıkı tedbirlerin uygulandığı ve enfeksiyonlardan korunmanın yüzde 100 olduğu ülkelerde yetersiz aşılama sebebiyle vakaların ve ölümlerin tekrarladığına şahit oluyoruz. Ancak yeniden yayılıma geçen bu virüsün hastalık yapma potansiyelinin Omicron’dan daha düşük olduğunu da biliyoruz. Bilim insanlarının da öngörüleri bu yönde. Çok sayıda vaka olduğunda ister istemez ağır vaka da ölüm de görülebiliyor. Yani dünyada da hala tehlike geçmiş değil ancak birkaç ay içinde diğer ülkelerde de sürecin iyi yönde ilerleyeceğini düşünüyorum.”

Yorumlar (0)