Profesör Doktor Hakan Oğuztürk, BioNTech aşısının detaylarını anlattı 

Profesör Doktor Hakan Oğuztürk, Türkiye’ye yeni ulaşan ve ilk kez kullanılacak olan BioNTech/Pfizer aşısının ayrıntılarını anlattı. 

SAĞLIK 01.04.2021, 17:19 02.04.2021, 09:29
Profesör Doktor Hakan Oğuztürk, BioNTech aşısının detaylarını anlattı 

Türkiye’ye yeni ulaşan ve klinik testlerden sonra yakın zamanda kullanılacak olan Pfizer/BioNTech aşının ayrıntılarını Prof. Dr. Hakan Oğuztürk anlattı. Bu aşının daha cazip olmasının sebebinin “birinci dozdan sonra antikor seviyesinin yükselmesi” olduğunu belirten Oğuztürk, bağışıklık oluşturmada ciddi yararlarının olacağını belirtti.



mRNA tekniği ile üretiliyor

BioNTech ve Pfizer firmasının iş birliği içerisinde geliştirdiği aşının mRNA tekniği ile üretildiğini, “viral partiküllerin” gen dizilimi oluşturmasına izin verilerek insana enjekte edildiğini ve vücudun “virüs varmış gibi” tepki göstermesinin istendiğini, bu sayede de bağışıklık sisteminin harekete geçirildiğini açıklayan Prof. Dr. Oğuztürk, aşının bu sebeple yüksek antikor oluşturabildiğini belirtti.



“Yeni bir teknoloji”

Daha önce mRNA tekniği ile üretilen ilaçların kanser hastaları üzerinde kullanıldığını fakat viral enfeksiyon etkeni ile birleşiminden oluşan aşının dünyada ilk kez geliştirildiğini belirten Oğuztürk, oldukça başarılı bir aşı üretildiğini ve ülkemizde sırası gelen herkese yapılacağını ifade etti. Oğuztürk, bu aşının “zorunlu olmadığını”, istemeyenin yaptırmayacağını da sözlerine ekledi.



21 gün arayla 2 doz şeklinde

BioNTech/Pfizer aşısının 2 doz şeklinde ve 21 gün arayla uygulanacağını aktaran Oğuztürk, aşının “flakon” isimli şişeler içerisinde 6 doz olarak üretildiğini ve bu şekilde oldukça pratik kullanım sunduğunu ifade etti.



Eksi 15 derecede saklanabilecek

Prof. Dr. Oğuztürk, “Daha önce eksi 80 derecede saklanacağı ifade edilen bu aşı, yeni yapılan araştırmalara göre eksi 15-25 derece arasında da 15 gün boyunca etkinliğini sürdürebiliyor. Bu da aşının daha fazla ülkeye gönderilebileceği ve daha geniş kesimlerde uygulanabileceği anlamına geliyor.” açıklamasında bulundu.



Yan etkiler de mevcut

Oğuztürk, aşının yan etkileri hakkında da bilgiler verdi. Her aşıda olduğu gibi bu aşıda da yan etkilerin olduğunu belirten Oğuztürk, ciddi yan etkilerin “resmi verilere göre” yüzde 1’den az olduğunu söyledi. Olağan yan etkilerinin ise kas ağrısı, titreme, yüksek ateş, eklem ağrısı ve halsizlik olduğunu, bunların da 24 ila 72 saat arasında olup bittiğini ifade etti. 

BioNTech aşısını yaptıran kişilerin bu yan etkilerle karşılaşması durumunda herhangi bir şekilde panik yapmalarına gerek olmadığını belirten Doktor, ikinci doz aşıdan sonra da 1-3 gün arasında bu yan etkilerin görülebileceğini fakat bunların kendiliğinden geçeceğini ifade etti.



Yan etkiler herkeste görünmüyor

Yan etkilerinin olmasına karşın herkeste ortaya çıkmadığını ya da herkeste aynı şekilde ortaya çıkmadığını belirten Profesör, insanların gönül rahatlığıyla aşıyı vurdurabileceklerini ifade etti.



Normal aşılardan farklı

BioNTech/Pfizer aşısını diğer aşılardan ayıran özelliğin “antikor oluşturma süresi” olduğunu belirten Oğuztürk, Türkiye’de uygulanan aşıların 2. dozdan sonra antikor oluşturduğunu fakat BioNTech aşısının daha ilk dozda yüksek seviyede antikor sağladığını belirterek aşılar arasındaki farkı vurguladı. İkinci doz Pfizer aşının vurulmasının ardında yatan sebebin ise hem antikor seviyesini yüzde 100’e ulaştırmak hem de uzun süre yüksek seviyede kalmasını sağlamak, olduğunu ifade etti. 



Yorumlar (0)