Prof. Dr. Tevfik Özlü: Düzmeceyse insanlar neden ölüyor?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Amerikalı iş insanı Elon Musk'ın yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin "Düzmece bir şeyler var." şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, "Eğer öyleyse insanlar neden ölüyor?" diye sordu.

SAĞLIK 21.11.2020, 09:50 21.11.2020, 09:54
Prof. Dr. Tevfik Özlü: Düzmeceyse insanlar neden ölüyor?

Amerikalı iş insanı Elon Musk, geçtiğimiz günlerde yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmişti. 

SpaceX ve Tesla'nın CEO'su, aynı gün içerisinde 4 kez yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi yaptırdığını, bunlardan 2'sinin negatif, 2'sinin ise pozitif çıktığını belirtmiş, "Düzmece bir şeyler var." ifadesini kullanmıştı. 

"Akciğerlerdeki tahribat görülebiliyor"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Musk'ın açıklamasına tepki göstererek, "Öyleyse insanlar niue ölüyor?" diye sordu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının akciğer tomografilerinin incelendiğini ve meydana gelen tahribatın açık bir şekilde görülebildiğini aktaran Prof. Dr. Özlü, hayal ürünü bir durumun mevcut olmadığına dikkat çekti.

"Yüzde 100 doğru sonuç vermeyebilir"

Prof. Dr. Özlü, yeni tip koronavirüs (Covid-19) testlerinin yüzde 100 doğru sonuç veremeyebileceğini kaydederek, Musk'a testin nerede, nasıl kimler tarafından ve nasıl uygulandığının önem arz ettiğini söyledi. 

"Düzmece algısı yaratmak yanlış"

Testlerin farklı sonuçlar vermesi nedeniyle yeni tip koronavirüsün (Covid-19) düzmece olduğuna dair bir algı yaratılmasının yanlış olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlü, akciğerleri bitmiş olan ve ateşi 39'a yükselen hastaları yaşatmak için mücadele verildiğini ifade etti. 

"Uygun bir kit ve doğru uygulama şart"

Prof. Dr. Özlü, PCR'ın oldukça hassas bir test olduğuna dikkat çekerek, uygun bir kit ve doğru uygulama ile yüzde 90 oranında hatasız bir netice elde edilebileceğini aktardı. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk aşamasında üst solunum yolundan numune alındığında pozitiflik oranının fazla çıktığını belirten Prof. Dr. Özlü, virüsün alt solunum yoluna inmesi halinde testin negatif sonuçlanabildiğini ama bunun hasta olunmadığı manasına gelmediğini ifade etti.

Yorumlar (0)