Prof. Dr. Özlü: “Pandemi, bitecek gibi değil” 

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ve Türkiye’de etkisi sürdürmeye devam eden Covid-19 virüsü hakkında konuştu. Özlü, “Pandemi pek de bitecek gibi değil.” ifadelerini kullanarak virüsün dünyanın her bölgesinde var olmaya devam edeceğini aktardı. 

SAĞLIK 07.11.2021, 14:55
Prof. Dr. Özlü: “Pandemi, bitecek gibi değil” 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 virüsü ve pandemi hakkında açıklamalarda bulundu. Virüsün, dünyanın her bölgesini daha uzun süre etkisi altında tutacağını belirten Özlü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dünyada aşılama çok iyi gitmiyor. Pandemiyi bitirmesini umduğumuz sayılara yakın zamanda ulaşamayacağımız artık belli. Aşılanma oranlarını hızla artırabilirsek, ölümü ve hastalığın ağır geçirilmesini engellemiş oluruz.” 

“Covid-19’u mevsimsel hastalığa dönüştürürsek...” 

Özlü: “Covid-19 hastalığını grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklardan biri haline getirebilirsek o zaman hayatımız tekrar normal seyrine dönebilir. Gençlerimiz bu hastalığı hafif atlatsalar dahi çevrelerindeki akraba ve büyüklerine bulaştırabiliyorlar ve bulaşan kişiler de bu hastalığı zor geçirebiliyor ya da atlatamayabiliyorlar. Dolayısıyla sevdiklerinizin ve tanıdıklarınızın sizin yüzünüzden hasta olması, yoğun bakımda yatması ya da ölmesi vicdani sorumluluğunuzdadır. Pandemi döneminde dikkat etmek gerekiyor.” 



“Salgın bir yere gitmiyor” 

Özlü: “Salgın, bir yere gitmiyor. Pandemi burada duruyor ve süreğen hale geliyor. İki seneye yakın zamandır kat ettiğimiz mesafeye baktığımızda zaman zaman dalgalanmalar olduğunu görüyoruz. Bu süre zarfında vaka ve ölüm sayıları azalsa dahi virüsle yaşamaya devam ettik. Bu virüs artık dünyanın her bölgesinde bizimle yaşamaya devam edecek. Yakın zamanda bunu durduracak ya da pandemiyi sonlandıracak bir etken bulunmuyor. Aşılama oldukça yarar sağladı ve ağır vakalar azaldı. Fakat dünya genelindeki ölüm oranları henüz istenilen seviyeye ulaşamadı.” 

“Aşılama iyi gitmiyor” 

Özlü: “Dünyada aşılanmanın çok iyi ilerlediği söylenemez. Bunu hızlı şekilde yapabilirsek hem hastalığın ağır geçmesini hem de ölümleri önleyebiliriz. Aşılanmasının çok olmasıyla birlikte Covid-19 virüsünün normal nezle ya da grip gibi mevsimsel hastalık olmasını sağlayarak tekrar normal yaşantımıza dönebiliriz. Fakat bu seviyeye kısa sürede ulaşabileceğimizi düşünmüyorum. Virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Hem virüsle yaşayacağız hem de tedbirimizi alacağız. Hayatımızı, yasaksız ve kısıtlamasız şekilde devam ettirmeye çalışacağız.” 

Yorumlar (0)