Prof. Dr. Oğuztürk’ten “bayramda el öpmeyin” uyarısı 

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, bayramda el öpmelere karşı özellikle gençleri uyardı: “Sevgi gösterisini temasla yapmayalım. Uzak mesafeden bayramlaşalım.” dedi.  

SAĞLIK 19.07.2021, 15:58 20.07.2021, 13:19
Prof. Dr. Oğuztürk’ten “bayramda el öpmeyin” uyarısı 

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Delta varyantının son dönemlerde hızlı şekilde yayılım gösterdiğini belirten Oğuztürk, varyantın orijinal virüse göre yüzde 60 oranında daha bulaşıcı olduğunun altını çizdi. 

Sosyal hareketliliğin azaltılması, varyantı bitirir 

Oğuztürk, delta varyantının yayılımını önlemek için gerekli olanın sosyal hareketliliği azaltmak olduğunu belirterek Kurban Bayramı sırasında oluşacak ziyaretlerin azaltılması ve ziyaret sırasında da yoğun temas ortamından sakınılması gerektiğini belirtti: “Bu virüsün ve varyantların sosyal hareketlilikten beslendiğini biliyoruz. Buna rağmen temmuz ayının başından beri de sosyal hareketlilik oldukça arttı. Bu bağlamda vaka sayıları artmaya başladı. Bizim şu anki en büyük sıkıntılarımızdan diğeri de varyantın toplumda yaygın olma eğilimi. Pozitif bir kişi, çok kısa sürede virüsü bir başkasına bulaştırabilir. Kanaatime göre varyant virüsün toplumda etkili olması, sosyal hareketlilikten daha riskli.” 



“Aşılama bu şekilde olmasaydı sayılar daha yüksek olurdu” 

“Aşılama bu şekilde olmasaydı ölü ve ağır hasta sayısı daha fazla olacaktı.” diyen Oğuztürk, herkesin en kısa zamanda aşı olması gerektiğini vurguladı: “Aşılama kampanyası şu anda oldukça hızlı ilerliyor. Fakat buna karşı bazı bölgelerde de aşılamanın yavaş seyrettiğini görüyoruz. Şu bilinmelidir ki eğer ki aşılama bu şekilde hızlı ilerlemeseydi sayılar daha yüksek olurdu. Hastanelerin yoğun bakım servisleri şu anda dolu olurdu. Şu anda ivme kazanmış bir aşılama kampanyası var. Kurban Bayramı’ndaki riskin artmasına karşın bizim de aşılamayı hızlandırmamız gerekiyor. Ne kadar fazla kişi aşı olursa vakalar o kadar çok azalır.” 

“Aşı öldürmez, Covid-19 öldürür” 

Oğuztürk: “Aşı karşıtı olan kişilere şunu sormak gerek: ‘Covid-19 virüsünün vücudunuzda 2 ya da 5 sene içinde bir komplikasyona ya da hasara sebep olup olmayacağını bile açıklayabilir misiniz?’ Böyle bir şey tabi ki olamaz. Covid-19 virüsü, tepeden tırnağa tüm organları sıkıntıya sokacak biçimde işliyor. Doktorların bile aklına gelmeyecek hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Hal böyle olduğunda ve aşının da hastaneye yatış ve ölüm oranını düşürdüğünü bilmemize rağmen insanların aşı yaptırmaması bizim pandemi ile mücadelemizi zayıflatıyor. Hele ki bu aşıların etkinliği yüz yıllardır biliniyor. Aşıların hastalıklardan koruduğunu biliyoruz. Bakın! Aşı öldürmez ama Covid-19 hem uzun vadede sorun yaratır hem de öldürür.” 



"Bayramda temas etmeyin"

Oğuztürk: “Kurban Bayramı’nda kesim yerleri ve hayvan pazarlarında oluşacak yoğunluklardan, bayram ziyaretlerinden, insanlarla temaslardan kaçınmak gerekiyor. Varyant virüsler, açık havada dahi bulaşıyor. Sosyal mesafeye önem vermemeniz durumunda bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu sebeple bayramda herkesin bilinçli şekilde davranması gerekiyor. Bayram sonrasında vakaların artmaması için bu şart. Özellikle kurban pazarları ve kesim alanlarındaki kalabalıklarda hijyen ve mesafenin unutulması muhtemel. Buralarda daha fazla dikkat etmek gerek. Kesim yerlerinde çevrenin kalabalık olmaması iyi olur. Bayram ziyaretlerinde de sarılmaktan, öpüşmekten ve el öpmekten geri durmak gerekir. Özellikle gençlerimiz, bu bayramda yaşlılarımızla temas halinde olsun. Bayramlaşmalar uzak mesafeden olsun. Maske takmaya ve hijyene özen gösterelim.” 

Yorumlar (0)