Prof. Dr. Müftüoğlu: İkinci dalga değil, tsunami!

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) tablosunu değerlendirdi. Prof. Dr. Müftüoğlu'na göre, açıklanan son veriler, sonbahar ve kış aylarında "Covid-19 tsunamisinin" geleceğini gösteriyor.

SAĞLIK 31.08.2020, 09:15 31.08.2020, 16:34
Prof. Dr. Müftüoğlu: İkinci dalga değil, tsunami!

Türkiye'de yaşayan insanların rehavete kapılması nedeniyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları yeniden artmaya başladı.

Son 24 saatte 1.482 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edilirken, 1.027 hasta iyileşti. Öte yandan, son bir günde 42 kişi yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi.

Açıklanan son tabloya göre, son 24 saatte 91 bin 302 test uygulanırken, şu ana kadar yapılan test sayısı 7 milyon 28 bin 390 test oldu. 

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'dan söz konusu verilere ilişkin kritik uyarılar geldi. 

Günlük vaka sayıları ile günlük iyileşen hasta sayılarının önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Müftüoğlu, günlük iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayılarının üzerine çıkması ve iki veri arasındaki makasın açılması halinde rahat bir nefes alınabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Müftüoğlu, bu beklentinin Mayıs ayının ortalarında karşılandığın belirterek, o dönemde günlük vaka sayılarının iyileşerek hastanelerden taburcu edilen hasta sayılarının altına gerilediğini, yani iki veri arasındaki makasın ilk olarak kapandığını, daha sonra da pozitif anlamda açıldığını ifade etti.

Son bir ayda ise bu durumun değişiklik gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Müftüoğlu, iki veri arasındaki makasın önce tekrar kapandığını, daha sonra da ters yönde bir açılım gösterdiğini, yani günlük vaka sayılarının iyileşen hasta sayılarının üzerine çıktığını kaydetti. 

İkinci dalganın henüz gelmediğini aktaran Prof. Dr. Müftüoğlu, geldiğinde tsunami dalgalarını bile aratacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Prof. Dr. Müftüoğlu'na göre, açıklanan son veriler, sonbahar ve kış aylarında "Covid-19 tsunamisinin" geleceğini gösteriyor.

İnsanların dikkatsizlik, duyarsızlık ve rehavet içerisinde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Müftüoğlu, bazı kişilerin maske takmadığını, bazı kişilerin de kurallara uygun bir şekilde takmadığını belirtti.

Prof. Dr. Müftüoğlu, cenaze törenler, taziye ziyaretleri, nişan, nikâh ve düğün gibi toplu etkinliklerde sosyal mesafe kuralına riayet edilmediğini kaydederek, bu tarz etkinliklerin ilerleyen dönemde kesinlikle yasaklanması gerektiğine dikkat çekti.

Söz konusu yasakların da güvenlik güçleri tarafından ciddi bir şekilde denetlenmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Müftüoğlu, kurallara riayet etmeyenlere ciddi cezalar uygulanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Müftüoğlu, Fransa'nın perişan bir halde olduğunu ve günlük vaka sayılarının 7 bin 379'a fırladığını belirterek, İtalya ve İspanya'da da benzer bir durum yaşandığını kaydetti.

Almanya'nın da bu konuda sıkıntı çektiğini ve açılan okulları tekrar kapatmak durumunda kaldıklarını aktaran Prof. Dr. Müftüoğlu, söz konusu ülkelerin Mayıs ayının başından beri en yüksek günlük vaka sayılarını duyurduklarını belirtti.

Prof. Dr. Müftüoğlu, yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa'da da durumun "berbat" olduğunu ekledi. 

Yorumlar (0)