Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mart ayında çok büyük bir yanlış yaptık

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pozitif vaka sayılarındaki yükselişlerde hataların etkili olduğunu dile getirerek, "Mart ayında yapılan hataların bedeli olarak vaka artışları ve yüksek sayıda can kayıpları meydana geldi. 'Yeni tedbirler alınmalı, sınırlamalar gelmeli.' derken biz tam aksini yaptık." dedi.

SAĞLIK 22.04.2021, 23:37 24.04.2021, 12:54
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mart ayında çok büyük bir yanlış yaptık

Prof. Dr. Ceyhan, konuk olduğu bir televizyon programında, COVID-19'la mücadelede aşılamanın önemine vurgu yaptı ve "Aşının etkisini, halkın yüzde 70'lik kısmı aşılandığında göreceğiz. Yüzde 80 seviyesine ulaşan ülkeler var. Bakanlığın devamlı olarak tek doz aşıdan söz etmesi son derece negatif bir tablo oluşturuyor." şeklinde konuştu.

"Ülkenin yüzde 10'u dahi tam olarak aşılanmadı"

Ceyhan, "Halkımızda tek doz aşı dendiğine göre bir koruyuculuğu vardır gibi bir algı meydana getiriyor. Asla böyle bir şey yok. Ancak ve ancak yüzde 20-25 gibi bir koruma sağlıyor. Bizler için önemli olan iki doz aşısını uygulatmış insan sayısı ve toplumdaki oranı. An itibarıyla yüzde 10'da bile değiliz." sözlerini sarf etti.

"1 tane bile hasta kabul edecek yerimiz yok"

Prof. Dr. Ceyhan, daha evvelki dönemlere nazaran çok daha ciddi bir durumla karşı karşıya kalındığını dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Salgına karşı tek silahımız, devletin alması gereken tedbirler ve bireysel tedbirler. Devletin alması gereken tedbirlerin geçtiğimiz ilkbahar ile karşılaştırırsanız şu anki tedbirlerin ne denli hafif olduğunu, ne denli vaka sayısını önlemede yetersiz kaldığını görürsünüz zaten. Bizim yetişkin sağlık kurumlarında vefat oranları daha düşük gibi düşünüyorsunuz. Örneğin, çocuklarda, benim görev yaptığım Hacettepe'de tamamıyla doluyuz. COVID-19 yatakları, yoğun bakım yatakları; hepsi dolu. Bir tane bile hasta kabul edecek yerimiz yok. Daha evvelki iki artış sürecine göre şu anda çok daha ciddi bir problemle karşı karşıyayız."

"Mart ayındaki hataların bedelini ödüyoruz"

Ceyhan, COVID-19 ile mücadelede eksik yönlere değindi ve "Mart ayında yapılan hataların bedeli olarak vaka artışları ve yüksek sayıda can kayıpları meydana geldi. 'Yeni tedbirler alınmalı, sınırlamalar gelmeli.' derken biz tam aksini yaptık. Yasakları kaldırdık, okulları açtık. Bu şekilde salgınla nasıl başa çıkacağız? Bunu 60 bini geçen pozitif vaka sayıları ve 300'ün üzerinde seyreden ölüm sayıları ile ödüyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)