Prof. Dr. Kaya: “Omicron varyantı, virüsün son varyantı olabilir” 

KTÜ’den Prof. Dr. Selçuk Kaya, Omicron varyantının akciğer boyutunda tahribat yarattığına dair resmi verilerin bulunmadığını fakat semptomların, yeni varyantın üst solunum yolunu tamamen etkilediği yönünde olduğunu aktardı. Ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, seste çatallaşma, boğuklaşma gibi belirtilen Omicron varyantının semptomlarından olduğunu dile getirdi. 

SAĞLIK 05.01.2022, 12:50 06.01.2022, 09:10
Prof. Dr. Kaya: “Omicron varyantı, virüsün son varyantı olabilir” 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, Omicron varyantının akciğer ile ilişkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yeni varyantın henüz akciğerlerde tahribat oluşturduğuna dair verinin bulunmadığını belirten Kaya, buna karşın varyantın en belirgin özelliğinin “hızlı bulaşıcılık” olduğunu aktardı.  

Yoğun bakım ve servislerde doluluk oranı artıyor 

Kaya: “Omicron, Delta varyantının semptomlarına göre daha hafif bulgularla karşımıza çıkıyor. Ancak şu anda iki varyant da dünyada en yüksek bulaşıcılık seviyesine sahip virüs. Bu sebeple de yoğun bakım ve servislerdeki hasta sayıları hızla artıyor. Bizim Türkiye’deki en büyük avantajımız, Covid-19 aşılarına istediğimiz an ulaşabilmemiz. Aşılar, bağışıklık noktasına kadar insanları getirerek bizleri güçlendirmekten yanalar.” 



“Omicron, gripten ayırt edilemeyebilir” 

Kaya: “Omicron’un semptomları grip olarak bilinen influenza ya da parainfluenza ile hemen hemen aynı. Çoğu durumda bu hastalıklar birbirlerine karıştırılabilir. Nitekim şu anda koronavirüse en olarak influenza ve diğer virüslerin de gündemde olduğunu biliyoruz. Klinik bulgularla bunları birbirinden ayırt etmek her zaman kolay olmuyor. En kolay ve kesin taı yolu test yaptırmak.” 

“Bitişi kestirmek oldukça zor” 

Kaya: “Pandeminin biteceği tarihi kestirmek oldukça zor. Ancak iyi tarafından bakmak lazım ki artık virüs, başlangıç dönemine göre etkisini azaltmış durumda. Çok hızlı yayılan ancak öldürücülük etkisini yitiren bir virüs var. Mutasyonlar her ne kadar insanları tehdit etse de virüsün de sonunu getiriyor. Vahşi haliyle karşımıza çıktı ama şimdi evcilleşti. Omicron varyantının artık son varyant olacağını düşünüyorum.” 

Yorumlar (0)