Prof. Dr. Ceyhan: "Üfleyince şişmesi lazım"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üflendiği zaman maskenin şişmesi gerektiğini, bu şekilde işlevinin olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi. 

SAĞLIK 25.08.2020, 11:12
Prof. Dr. Ceyhan: "Üfleyince şişmesi lazım"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan maske kullanımına ilişkin kritik uyarılar geldi.

Koyu renkli maskelerin güneş ışınlarını daha fazla tuttuğunu ve bu nedenle terlemeye neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı koruyuculuk konusunda rengin herhangi bir önem taşımadığını söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan, maskenin dokusundaki gözeneklerin büyük olmasının "koruyuculuğunun az olduğu" anlamına geldiğini belirterek, gözeneklerinin küçük olması halinde maskenin virüse karşı daha iyi koruyabileceğini ifade etti.

Beyaz renkli cerrahi maskelerin daha koruyucu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, kâğıt ve kumaş maskelerin ıslanmaları halinde işlevlerini yitirdiğini, yani aşırı sıcak havalarda ter nedeniyle ıslanan maskelerin de işlevsiz hale geldiğini belirtti. 

Prof. Dr. Ceyhan, bambudan yapılmış maskelerin insanlarda daha az terlemeye neden olabileceğini kaydederek, rahat nefes alıp verebilme konusuna da değindi.

Rahatça nefes alıp vermenin maskenin dokusundaki gözeneklerin büyüklüğü ile ilişkili olduğunu aktaran Prof. Dr. Ceyhan, rahat nefes alıp verilmesinin "maskenin fazla işlevi olmadığı" anlamına geldiğini söyledi. 

Prof. Dr. Ceyhan, üflendiğinde maskenin şişmesi gerektiğini belirterek, şişmemesi halinde maskenin işlevsiz olduğunun anlaşılabileceğini ifade etti.

Maske kullanımına ilişkin tavsiye veren Prof. Dr. Ceyhan, pamuk ve bambu maskelerin rahatça kullanılabileceğini kaydetti. 

Yorumlar (0)