‘Prenses doğum’la acı çekmeden bebeğinizi dünyaya getirmek mümkün

Dr. Tahir Güven, prenses doğum olarak da bilinen Epidural Analjezi yöntemiyle anne adaylarının acı çekmeden kolay bir şekilde doğumlarını gerçekleştirebileceğini ifade etti.

SAĞLIK 29.12.2020, 17:20 30.12.2020, 16:50
‘Prenses doğum’la acı çekmeden bebeğinizi dünyaya getirmek mümkün

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için çok konforlu bir yol olarak halk arasında ‘prenses doğum adıyla da bilinen Epidural Analjezi yöntemi doğum esnasında mükemmel bir ağrı kontrolü sağlayarak hastanın doğuma aktif bir şekilde katılmasına izin verir.” şeklinde konuştu.

Normal bir doğumun yaşamın fizyolojik süreçlerinden olduğuna işaret eden Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Doğum ağrısı, kendisine has özellikleri bulunan çok yönlü bir ağrıdır ve genel olarak anne adaylarınca çok şiddetli olarak görülür. Birçok kadın için yaşamlarında en fazla hissettikleri ağrıdır. Doğum sancısı, annenin gereksiz bir şekilde acı çekmesine, stres yaşamasına ve yorgun düşmesine sebep olabilir.

Normal doğumda ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu bir yöntem olan ve halk arasında prenses doğum olarak da bilinen Epidural Analjezi yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemle doğumun olumsuz tarafları devre dışı kalıyor ve annenin ağrısız bir şekilde doğum yapması mümkün kılınıyor. Normal doğum için başka yöntemler olmasına rağmen en fazla uygulanan yöntem, Epidural ağrısız doğum tekniğidir.” şeklinde konuştu.

Her şey doktorun kontrolünde

Epidural doğuma, anne adayı, kadın doğum uzmanı ve anestesi uzmanıyla beraber karar verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Güven, “Epidural Kateter anne adayının normal doğumunun başlaması sonrası, obstetrisyenin muayenesi sonrası, anestezi uzmanınca ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi şeklinde uygulama yapılır. Anne adayına önceden yapılacak olan işlem kısaca anlatılır ve soruları varsa cevaplandırılır. Gerekli olan kan tahlillerine bakılarak gebelik döneminde kullanmış olduğu ilaçlar öğrenilir. Doktorun kontrolü altında her şey güvenle gerçekleşir.” dedi.

Ağrısız doğumun avantajlı yönleri

Ağrısız doğumun avantajlarına ilişkin açıklamalar yapan Uzm. Dr. Tahir Güven, “Bu yöntem doğum döneminde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif bir şekilde katılımına izin verir. Uygun bir zamanda uygulandığı zaman doğumu hızlandırır. Psikolojik olarak rahatlama ve kas spazmının çözülmesiyle beraber normal doğuma ilişkin şans da artar. Uygulamanın ardından yürüyebiliyor kadınlar. Doğumun ardından bitkin olmadığınızdan çabucak çocuğunuzu kucağınıza alıp hemen besleyebiliyorsunuz. Doğum kesesi açılan durumlar için epizyotominin açılması, tamir sırasında duyulan ağrıyı gidermek konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Bir sebeple sezaryen gerekliliği oluşursa aynı kataterden evrilmiş olan ilacın dozunu ve konsantrasyonunu ayarlayıp sezaryen anestezi amacıyla da kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

(Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven)

Yöntem hangi durumlar için uygulanmaz?

Güven ağrısız doğumun uygulanmadığı durumlara dair şunları söyledi: “Bu anestezi sıvı kaybı, aktif kanaması, aşırı bir kanama veya başka sebeplere bağlı tansiyonu düşük olan, iğnenin batırılacağı bölgede enfeksiyonu yanığı olan, kullanılacak olan anestezi maddelerine alerjisi bulunan, nörolojik hastalık şüphesi olan, kafa içi basıncı yükselmiş olan hastalıklarda, pıhtılaşmayı önleyen tedavi alanlarında, trombosit sayısı 100 binin altındaki anne adaylarında, akli dengesi bozuk veya uygulamayı reddeden anne adaylarında uygulanmıyor.”

Tecrübeli hekimler yapmalı

Güven açıklamasının devamında, “Epidural anestezinin yan etkisi ve riskleri, uzman hekimce uygulandığı zaman, zannedilenin aksine çok daha azdır.” diyerek, “En sık şekilde görülen yan etki tansiyonda düşüklüktür. Bunu önlemek amacıyla işlemin öncesinde sıvı yüklenip yakından tansiyon takibi gerçekleştirilir. Daha da nadir görülen riskleri de vardır ve bütün bunlar işlem öncesi gebe ve yakınlarına aktarılmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Ağrısız doğumu her kadın hakkediyor”

Sağlıklı ve ağrısız bir şekilde doğum yapabilmenin her kadının hakkı olduğunu söyleyen Dr. Güven, “Bu yöntemden daha çok anne adayının faydalanması amacıyla başlangıçta doğum uzmanları ve anestezi uzmanları olacak şekilde herkesin konuya dair yoğun çaba sarf etmesi gerekir. Ülkemizde artış gösteren sezaryen oranlarından dolayı son senelerde normal doğum daha da çok teşvik ediliyor. Bundan dolayı epidural yöntemin çok daha fazla kullanılması gerektiği fikrindeyim. Bütün anne adaylarına ağrısız bir şekilde geçirecekleri doğum ve aileleriyle beraber güzel ve sağlıklı günler dilerim.” dedi.

Yorumlar (0)