Polen alerjisi: Nedenleri, belirtileri, tedavisi

Polen, bitkilerin gelişimi için hayati bir öneme sahiptir ancak polen alerjisi olan kişiler için oldukça rahatsız edici belirtilere neden olabilir.

SAĞLIK 08.05.2019, 16:41 08.05.2019, 16:48
Polen alerjisi: Nedenleri, belirtileri, tedavisi

Büyüme mevsimlerinde polenler havada yayılır ve bitkilerin döllenmesini sağlarlar. Alerjisi olan insanların vücutları bu polenleri, alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek bir tehdit olarak algılar.

Belirtileri

Polen alerjisi olan kişiler kaşıntılı ya da sulanan gözler, kaşıntılı boğaz, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı veya hırıltı solunum gibi belirtilerinden birkaçını aynı anda yaşayabilirler. Astımlı bazı kişilerde polen alerjisi, hırıltılı solunum ve öksürük gibi mevcut astım belirtilerini daha da kötü bir hale getirebilir.

Bir kişi polen soluduğunda, polen solunum yolunda suda çözünür proteinler salgılar. Bu proteinler, genellikle zararsızdır ancak bazen bir insan vücudu onları yanlışlıkla zararlı maddeler olarak algılar. Vücut, algılanan bu tehdide IgE antikorları olarak bilinen maddeyi salgılayarak tepki verir. Vücutta histamin salgılayan mast hücreleri, IgE antikorları ile kaplanır.  Histamin, polen alerjisi belirtilerinden sorumlu ana maddedir.

Türleri

Farklı polen türleri mevcuttur. Bu sebeple bazıları ağaçlar çiçeklenirken, bazıları da çimler büyürken alerjik belirtiler gösterebilir.

Kişilerin şu polen türlerine alerjisi olabilir:

  • Çimler,
  • Huş, sedir ve meşe gibi ağaçlar
  • Yakup otu, yavşan otu ya da amarant gibi otlar

Çimler, en yaygın görülen polen türüdür.

Bir kişi, hangi polene alerjisi olduğunu bilmiyorsa alerji konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünebilir. Bu uzmanlara alerji uzmanı ya da immünoloji uzmanları denir. Alerji uzmanları ve immünologlar, bir insanın hangi tür polenlere karşı duyarlı olduğunu belirlemek için test yapabilir. Her bitki türü yılın farklı zamanlarında büyür, bu yüzden test yaptırmak önemlidir.

Bir kişinin hangi polen türlerine alerjisi olduğunu bilmesi, ne zaman ilaç almaya başlayacağına ve dış ortamdan kaçınmak için en uygun zamana karar vermelerine yardımcı olabilir.

Polen alerjisi olan bazı insanlar, çeşitli yiyeceklere karşı da duyarlı olabilirler. Örneğin, huş ağacı polenine alerjisi olan insanlar, çiğ elma ya fındığa karşı da alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bunun nedeni, huş ağaçlarındaki polenlerin bu yiyeceklerde bulunan proteinlere benzer olmasıdır. Bir kişi, polen alerjisinin yediklerini nasıl etkileyebileceği konusunda alerji uzmanı ile görüşmelidir.

Tedaviler

Tıbbi tedaviler, evde uygulanabilecek tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri polen alerjisi belirtilerini hafifletebilir. Polen alerjileri için tedaviler şunlardır:

Setirizin veya Loratadin gibi reçetesiz ilaçlar. Alerji mevsimi başlamadan birkaç hafta önce bu ilaçların alınmaya başlanması gerekiyor.

Vücudu polenlere karşı duyarsızlaştırmak için bağışıklığı artırıcı tabletler veya iğneler.

Kaşıntı ve tıkanıklığı gidermek için üretilmiş burun spreyleri. Bunlara konjesyon giderici ilaçlar da dahildir. Burun spreyleri, geniz yolundaki iltihaplanmayı azaltmada etkilidir.

Çoğu tedavi yalnızca, alerji belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olur ancak tam bir tedavi sağlayamaz. İmmünoterapi, uzun süreli alerji yönetimi için yardımcı olabilir, fakat tamamlanması birkaç yıl sürebilir.

Evde alınabilecek önlemler

Bir kişinin alerji belirtilerini azaltmak için evde olabileceği çeşitli önlemler vardır. Örneğin, polenler arttığında camların kapalı tutulabilir. Havalandırma deliklerinde özel HEPA filtreleri kullanmak, polenlerin filtrelenmesine yardımcı olabilir. Dışarıdan eve gelindiğinde kıyafetler hemen değiştirilebilir.

Yatmadan önce duş alınarak cilde ve saça temas eden polenlerden temizlenilebilir. Nevresimler haftada en az bir kez sıcak ve sabunlu suyla yıkanılabilir.

Mabet ağacı, bostan otu, kırmızı yonca, ısırgan otu veya civanperçeminden yapılmış bitki çayları da içebilirsiniz. Bu bitki çaylarının iltihap sökücü etkileri olabilir.

Bunların yanı sıra çiğ bal da tüketilebilir. Bazı doğal gıda uzmanları, çiğ bal yemenin polen alerjisinin azalmasında etkili olduğunu söylüyor.

Alerji için evde alınabilecek birçok önlem vardır ancak araştırmalar bunların etkili olup olmadığını henüz kanıtlamamıştır.

Yorumlar (0)