Pfizer’den dördüncü doz aşı açıklaması

BioNTech ile beraber dünya genelinde onaylanan ilk Kovid-19 aşısının geliştiricisi olarak bilinen Pfizer’dan, son günlerde gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden Omicron varyantı ve aşılamaya ilişkin açıklama geldi. Pfizer CEO’su Bourla, yeni Omicron varyantı sebebiyle; beklenen süreden daha erken bir dönemde dördüncü aşı dozlarına ihtiyaç duyulabileceğini açıkladı.

SAĞLIK 10.12.2021, 14:35 10.12.2021, 18:07
Pfizer’den dördüncü doz aşı açıklaması

ABD’li ilaç firması Pfizer, bulaşıcılığı biraz daha yüksek olan Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dördüncü doz aşı uyarısı 

Pfizer CEO'su Bourla, yeni ortaya çıkan Omicron varyantı sebebiyle; beklenenden daha erken bir dönemde dördüncü doz Kovid-19 aşı dozlarına ihtiyaç duyulabileceğini ifade etti.

Konuya ilişkin açıklamasında Bourla, "Dünya verilerine bakıldığında, Omicron varyantının 3’üncü doz aşı tarafından iyi bir biçimde kapsanma durumunu ve kalacağı süreyi belirleyeceğiz. İkinci husus ise, zannedersem 4’üncü bir doza daha ihtiyacımız olacak" açıklamasını yaptı.

İkinci ve üçüncü doz aşılara ilişkin çelişkili açıklamalar 

İlk başta Pfizer CEO'su, 3’üncü dozdan 12 ay sonra 4’üncü doz aşının ihtiyaç olduğunu fakat bu süreden çok daha erken ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz günkü açıklamada ise BioNTech ve Pfizer, Omicron ile mücadele konusunda 3’üncü doz aşının Omicron etkili olduğunu ortaya koyan ilk laboratuvar araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmış, yeni varyantla mücadelede 2 doz aşının koruma kabiliyetinin çok düşük olduğunu kaydetmişti. Öte yandan firmalar, Omicron varyantından 2 doz aşının ciddi bir biçimde koruma sağladığını aktarmıştı.

“Daha çok veriye ihtiyaç var”

Bourla, firma tarafından gerçekleştirilen ön çalışmanın, söz konusu varyantın sentetik, laboratuvarda meydana getirilmiş bir kopyasından kaynaklandığını ve virüse karşı birtakım testlerle daha çok veriye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)