Pfizer’dan sevindiren haber: Covid-19 ilacı hazır 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 ilacına acil kullanım onayı verdi. Paxlovid isimli haplar reçeteyle satılacak ve 12 yaş ile üzerindeki “yüksek risk” grubundaki hastalarda kullanılabilecek. 

SAĞLIK 23.12.2021, 10:20 25.12.2021, 11:04
Pfizer’dan sevindiren haber: Covid-19 ilacı hazır 

Dünyanın ilk Covid-19 aşısını üreten marka Pfizer bünyesinde geliştirilen ve Covid-19 virüsüne karşı ağızdan alınan ilaç, piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan tüm testlerden geçen ve acil kullanım onayı alan ilacın önce ABD’ye sonra da dünya geneline kısa sürede dağıtılması hedefleniyor. 

FDA tarafından yapılan açıklamaya göre acil kullanım onayı verilen Paxlovid ilacı, Covid-19'a karşı dünya genelinde ağızdan alınan ilk tedavi olacak. Güvenli olduğu belirtilen ilaç, hastaneye yatışları önlemede ve ölümler ile ağır hastalığı azaltmada yardımcı olacak. 

12 yaş ve üzeri kullanabilecek 

Paxlovid, reçeteyle satılan bir ilaç olacak ve 12 yaş ile üzerindeki kişilerin kullanımına sunulacak. Fakat ilacı kullanacak kişilerin yüksek riskli hastalar statüsünde bulunması gerekiyor. Ağızdan alınan ilk koronavirüs ilacı, PCR testinin pozitif çıkmasının ardından hemen kullanılacak. Bu süre için Pfizer çalışanları, “semptomların görülmeye başaldığı ilk 5 gün” olarak sınırlama getirmiş durumda. 



Hastaneye yatış oranını yüzde 89 azalttı 

16 Kasım’da geliştirilen ilacın özellikle aşı yaptırmamış kişiler ile orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması büyük etki yaratıyor. İlacın geliştirildiği günden bu yana yapılan insan çalışmalarında ilacın hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 89 oranında azalttığı görüldü.  

ABD’li Merck de ilaç için başvuru yaptı 

ABD’nin bir diğer ilaç şirketi Merck de 11 Ekim’de koronavirüs ilacına onay verilmesi için FDA’ya başvurdu. İngiltere, Merck tarafından üretilen Molnupiravir isimli ağızdan alınan ilaca onay veren ilk ülke oldu. Molnupiravir ilacının virüse yeni yakalanan kişilerde hastaneye yatma ve ölüm oranını yüzde 50 oranında düşürdüğü bildirildi. 

Yorumlar (0)