Pfizer-BioNTech aşısı yaptıranlar dikkat! Omicron kapınızı defalarca çalabilir 

Dünyada koronavirüse karşı geliştirilen ve milyarlarca kişinin yaptırdığı ilk m-RNA aşısı Pfizer-BioNTech olarak ön plana çıkarken DSÖ, dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantının, m-RNA aşılarının etkinliğini ciddi oranda düşürdüğünü açıkladı. Bu teknolojiyle geliştirilen aşıyı yaptıran kişiler defalarca Omicron varyantına yakalanabilirken hastaneye yatış oranları ise oldukça düşük olarak ön plana çıkıyor. 

SAĞLIK 26.01.2022, 10:00
Pfizer-BioNTech aşısı yaptıranlar dikkat! Omicron kapınızı defalarca çalabilir 

Dünya Sağlık Örgütü, henüz yeni bir varyant olan Omicron hakkındaki çalışmalarına devam ediyor. Varyant ile aşılar arasındaki etkileşimi araştıran örgüt, m-RNA teknolojisiyle geliştirilmiş aşıların varyant karşısında etkisiz kalabileceğini bildirdi. 

Bir ayda 21 milyon kişi pozitif çıktı 

Dünya Sağlık Örgütü sitesinde yayınlanan ve 17-23 Ocak arasında dünya genelindeki vaka artışları, hastaneye yatış, ölüm oranlarını aktaran Haftalık Epidemolojik Rapor’una göre aralık ayında dünyada 21 milyon kişide Covid-19 tespit edildi. 21 milyon kişiden 50 bin kişi ise koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Küresel vaka artışında bir önceki haftaya kıyasla yüzde 5 oranında artış görüldü. Ölüm oranındaki artış ise yüzde 1 oldu. 

Doğu Akdeniz, vakaların en çok arttığı bölge 

DSÖ’nün bildirdiği rapora göre Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki vakalar, bir haftada yüzde 39 oranında arttı. Bölge, koronavirüs vakalarının en çok arttığı yerleşim birimi oldu.  

Güneydoğu Asya, ölüm oranında rekor kırdı 

Güneydoğu Asya’da ise can kaybı bir hafta içinde yüzde 44 oranında arttı. Bu oran ile bölge, en fazla can kaybı artışının olduğu yerleşim birimi oldu. 



Omicron, hastaneye yatma oranını yükseltiyor 

DSÖ’nün raporuna göre koronavirüsün Omicron varyantı, Delta’yı geçerek dünya genelinde en yaygın varyant oldu. Risk oranını yükselten Omicron, diğer varyantlara nazaran ölüm ve ağır hastalık oranlarında daha az risk barındırıyor. Ancak vaka oluşturma olanı ve hastaneye yatışlarda Omicron varyantı, diğer tüm varyantların rekorunu kırmış durumda. 

Omicron, tekrar ve tekrar bulaşabilir 

İngiltere merkezli olarak yapılan bir araştırmaya göre Omicron, insanlara tekrar ve tekrar bulaşabiliyor. Omicron’un yeniden bulaşma oranı, Delta varyantına göre 5,4 kat daha fazla. Aşı yaptıran ve hatta aşı programını tamamlamış olan kişilerin Omicron varyantına yakalanma oranı ise Delta varyantına yakalanma oranlarına göre 6,4 kat daha fazla. Bu veriler, aşıların Omicron varyantına karşı etkisiz kaldığı yönünde düşünceler oluştururken DSÖ bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

m-RNA aşılarının etkinliği düşüyor 

DSÖ raporuna göre m-RNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların etkinliği Omicron varyantı karşısında azalıyor. ABD’de yapılan araştırma gösterdi ki Pfizer-BioNTech ile Moderna aşılarını 2’şer doz yaptıranların antikor seviyesi 1 ay sonrasında düşüyor. Pfizer-BioNTech'in Omicron karşısındaki etkisi yüzde 30 oranında düşerken Moderna’nın varyant karşısındaki etkinliği de yüzde 40 oranında geriliyor. 

2 doz aşıdan 6 ay sonra antikor sıfırlanıyor 

Belirtilen aşılardan 2 doz yaptırılmasının üzerinden 6 ay geçtikten sonra antikor oranının tamamen sıfırlandığı belirlendi. Bu verilere karşın Omicron varyantı sebebiyle hastaneye yatma riskine karşı m-RNA aşılarının pozitif etki ettiği görüldü. 

Pfizer-BioNTech aşı programını tamamlayan kişilerin son aşısından 3 ay sonra hastaneye yatış riskine karşı yüzde 70 oranında korundukları tespit edildi. 3’üncü doz BioNTech aşısından 6 ay sonra dahi hastaneye yatışa karşı koruyuculuk oranında düşüş görülmedi.  

Yorumlar (0)