Pestisit tehdidine karşı doğru yöntem, karbonat

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, sebze ve meyvelerin sirkeli suda bekletmenin hiçbir faydası olmadığını pestisite karşı en etkili yöntemin ise karbonat olduğunu söyledi.

SAĞLIK 05.05.2021, 14:50 05.05.2021, 18:09
Pestisit tehdidine karşı doğru yöntem, karbonat

Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde kullanılan pestisit içerikli kimyasal ilaçlar sağlığa ciddi zararlar veriyor

Sirkeli su hiçbir işe yaramıyor”

Meyve ve sebzelerin bakterilerden arındırılması için ''pestisit'' denilen kimyasal tarım ilaçlarının fazlaca kullanıldığını belirten Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Eda Balcı, bu kimyasalların hem insana hem de çevreye ve toprağa ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Pestisitlerin beslenme yoluyla vücuda alındığını kaydeden Balcı, “Bu sebeple meyve ve sebzeleri doğru bir şekilde temizlemek sağlık için çok önemli bir durumdur. Ancak, günümüzde yaygın şekilde kullanıldığı bilinen pestisitlerin çoğu yetersiz yıkama sebebiyle gıdalardan temizlenemeyip vücuda alınıyor. Sağlığımıza zarar verecek etkenlerden kaçınmak için meyve ve sebzelerin mutlaka doğru şekilde yıkanması gerekiyor” dedi.

“10 dakika karbonatlı suda bekletilsin”

Meyve ve sebzeleri temizlemenin en güzel yolunun karbonatlı suda bekletilmesinden geçtiğini ileri süren Balcı, “İngiliz karbonatı da denilen bu bikarbonattan 10 gram kadar konularak en az 10 dakika su dolu kabın içerisinde meyve ve sebzeleri bekletmek ve sonrada güzel bir şekilde durulamak pestisit kalıntılarını yok etmedeki en etkili yöntemdir. Sirkeli suda bekletilen meyve ve sebzeler bakterilerden arındırılır. Ancak persist kalıntısını gidermek için karbonat tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)