PCR testlerinde yeni döneme geçildi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü'nün, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) teşhisi için kullanılan PCR testleri için RNA tabanlı referans malzemelerin üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi. 

SAĞLIK 09.11.2020, 11:40
PCR testlerinde yeni döneme geçildi!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) teşhisinde başvurulan PCR testleri artık daha kesin sonuçlar verebilecek.

Söz konusu gelişmeye ilişkin açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan geldi. 

Bakan Varank, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) teşhisi için kullanılan PCR testlerinin daha iyi sonuç verebilmesi için TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü'nün harekete geçtiğini duyurdu.

"Daha doğru sonuçlar verebilecek"

Varank, bu kapsamda RNA tabanlı referans malzemelerin üretiminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu şekilde PCR testlerinin daha doğru sonuçlar verebileceğine dikkat çeken Varank, PCR kitlerinin iç kalite kontrolünü gerçekleştirebilmek için de söz konusu malzemelere başvurulacağını duyurdu. 

"Yalnızca bahane ürettiler"

Kıyaslama yapabilmek için benzer enstitülerden referans malzemelerini talep ettiklerini ancak söz konusu enstitülerin yalnızca bahane ürettiklerini belirten Varank, bunun üzerine bilim insanlarının motivasyonunun arttığını ve Türkiye'nin referans malzemelerini üretebilmek için hamlede bulunduğunu söyledi.

"3 ayda tamamlandı"

Varank, Türkiye'de bulunan laboratuvarlar ile PCR kitlerinin üreticileri için gerekli projenin başlatıldığına dikkat çekerek, 3 ayda faaliyetlerin tamamlandığını ifade etti.

RNA tabanlı referans malzemelerinin kıyaslama için bile kendilerine verilmediğini vurgulayan Varank, bunun üzerine Türkiye'nin sıcaklığa ve toza dayanıklı olan malzemeleri yenilikçi bir formda kendisinin ürettiğini aktardı. 

Yorumlar (0)