Parkinson tedavisinde büyük gelişme

Çinli araştırmacıların, Parkinson rahatsızlığına karşı geliştirdikleri kök hücre tedavisinin maymunlarda yapılan deneyde etkin netice verdiği belirtildi.

SAĞLIK 01.02.2023, 21:10
Parkinson tedavisinde büyük gelişme

Ülkenin Kunming Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, kök hücreleri maymunların beynine nakletti ve Parkinson semptomlarını ortadan kaldırmayı başardı.

Bilim insanları, kök hücre naklinin, hastalık etkisiyle beyin fonksiyonları hareket bile edemeyecek durumda bozulmuş olan hayvanların birkaç hafta içerisinde ayağa kalkıp kendi kendilerine beslenebilir duruma gelmesini sağladığını kaydetti.

Beş sene boyunca takip edilen hayvanlarda tedavinin etkilerinin kalıcı olduğu gözlemlendi. 

Bilim insanları, tedavi için insanların göbek bağından elde edilen mezenkimal kök hücresine, dopamin sentezi gerçekleştirilmesini sağlayacak üç ayrı gen aktardı.

Tedavinin farelerde denenip başarı sağlanmasının akabinde 2017 senesinde maymunlar üzerinde gerçekleştirilen deney başlatıldı.



Etkili ve ucuz tedavi imkanı sunabilir

Genetik olarak tasarlanan kök hücrelerin insanlarda da başarı sağlaması durumunda, Parkinson'a karşı etkili ve ucuz bir tedavi olabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, ilerleyen safhalarda tedavinin uygulanabilirliğine ve güvenilirliğine dair detaylar üzerinde çalışma yapacak. Bunun akabinde insanlar üzerine geniş kapsamlı klinik denemeler gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.



60 yaş üzeri insanlarda daha sık görülüyor

Dünya çapında 60 yaş üzeri insanların minimum yüzde 1'inde saptanan Parkinson, bulunduğumuz çağın en yaygın olarak görülen dejeneratif beyin rahatsızlığı konumunda yer alıyor.

Henüz nedeni bilinmeyen rahatsızlığı, beyinde vücudun hareketlerini düzenlemekle görevli olan dopamin enzimi salgılayan sinir hücrelerinin sayısının azalmasının tetiklediği düşünülüyor. 

Yorumlar (0)