Pandemide doğan çocuklar düşük IQ'ya sahip

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, salgın sürecinde doğan çocukların IQ’larının, diğer dönem çocuklarına göre daha düşük olduğu öne sürüldü. Çalışmada yer alan araştırmacılar bu durumu, salgın döneminde çocukların eve kapanmış olmasıyla ilişkilendiriyor.

SAĞLIK 17.08.2021, 10:18 18.08.2021, 16:47
Pandemide doğan çocuklar düşük IQ'ya sahip

Kovid-19 salgınına yönelik önemli bir iddia ortaya atıldı. ABD'de yapılan yeni bir araştırmada, pandemi sürecinde ve öncesinde doğmuş olan 672 çocuk incelendi.

“Pandemide doğan çocukların IQ’su daha düşük”

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda Rhode Island'da yaşayan çocukların normal dönemde doğanlara oranla daha düşük IQ seviyesine sahip olduğu neticesine ulaştı.

Çocuklar için standart duruma getirilen test, pandemi döneminde doğan bebeklere uygulandığında sonuç 78 çıktı. Fakat makalede belirtildiği üzere, normal koşullarda  ortalamanın 100 olması bekleniyor.

Söz konusu süreçte oyun alanları, iş yerleri, okullar ve çocuk hayatına etki ettiği bilinen pek çok mekan kapalı durumdaydı. Uzaktan çalışan aileler hem iş hayatı hem de hem çocuk bakımı arasında denge kurmaya çalışırken stres yaşadı.

Araştırmacılar, bunun temel nedeninin, çocukların maruz kaldığı etkileşim eksikliği olduğu görüşünde. Salgın döneminde eve kapanan çocuklar, daha az ortam ve insanla etkileşim kurmak zorunda kalınca bu durum, bir iletişim eksikliğini ortaya çıkardı.

"Sosyo-ekonomik durum da etkili"

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuç ise çocukların IQ oranları ile ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri arasındaki ilişki olarak göze çarptı. Araştırmaya göre, düşük seviyedeki sosyo-ekonomik grupta bulunan ailelerin çocuklarının IQ'su da daha düşük olarak ortaya çıktı.

Çalışmanın baş yürütücüsü pediatri Doç. Sean Deoni, çocukluk sürecindeki zeka gelişimini bina metaforuyla anlattı ve erken dönemdeki zeka gelişiminin, bir binanın temeli niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)