Pandemi ‘yaşam beklentisini’ azalttı: İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük düşüş

COVID-19 salgını, dünya genelinde toplumların tahmini yaşam süresi beklentilerini de düşürüyor. Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, 2020’de, insanların ortalama ömür beklentisi bir önceki yıla göre 6 ay düştü. Söz konusu düşüş, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçerken, yaşam beklentisindeki en ciddi düşüş ise 2.2 yılla ABD’li erkekler arasında oldu.

SAĞLIK 27.09.2021, 10:32 27.09.2021, 10:34
Pandemi ‘yaşam beklentisini’ azalttı: İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük düşüş

Oxford Üniversitesinin araştırmasına göre, tüm dünyayı etkisi altına alan salgının insanların ortalama ömür beklentisini de düşürdüğü sonucunu ortaya çıkardı. 

27 ülkede yaşam beklentisi geriledi

29 ülkede gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, 27 ülkede ortalama yaşam beklentisinin gerilediği görüldü. 2019’da yapılan araştırma ile mukayese edildiğinde, 29 ülkeden 22'sinde ortalama yaşam beklentisinin 6 aydan fazla kısaldığı ortaya çıktı. 

ABD ilk sırada

Yaşam beklentisinin en çok düştüğü ülke ABD oldu. Şu ana kadar Kovid-19 kaynaklı 5 milyona yakın can kaybının görüldüğü ülkede, ABD’li erkeklerin yaşam beklentisi 2.2 yıl geriledi.

ABD’deki ortalama yaşam beklentisindeki gerileme, ağırlıklı olarak çalışma dönemindekiler ve 60 yaşın altındakilerden kaynaklanırken, Avrupa'da ise 60 yaş üzeri kişiler öne çıktı. 

Araştırmaya göre erkeklerde görülen ortalama ömür beklentisindeki düşüş, kadınlardan daha çok oldu. 15 ülkedeki erkekler, ortalama ömrün 1 seneden daha fazla düşeceğini ön görürken bu, kadınlarda 11 ülkede kaldı.

Yorumlar (0)