Pandemi miyop sorununu artırdı: Çocuklar risk altında

Kayseri Şehir Hastanesi Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Ataş, sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde eğitimin online olması ve çocukların telefon ve bilgisayar ile uğraşması sebebiyle çocukların gözlerinde miyop yaşandığını açıkladı.

SAĞLIK 07.12.2021, 15:06
Pandemi miyop sorununu artırdı: Çocuklar risk altında

Doç. Dr. Ataş, Kovid-19’a yakalanma korkusu sebebiyle vatandaşların korku yaşadığını ve hastanelere gelmediğini söyledi.

“Vatandaşlar, hastaneye gitmekten çekiniyor”

Vatandaşların tedavilerini ertelememesi gerektiğine dikkat çeken Ataş, birtakım uyarılarda bulundu ve şunları söyledi:

"Kovid-19 denildiğinde artık insanlarda bir korku ve panik durumu oluşuyor. Hastalığın ağır seyretmesi sebebiyle kronik hastalığı bulunan hastalarımız, göz tansiyonu, şeker hastalığı kataraktlı hastalar ve sarı nokta hastalığı bulunan hastalar, hastanelere gitmekten korkuyor ve çekiniyorlar. Bu sebeple tedavilerini erteliyorlar. Hastalık ilerleyince bize geliyorlar ya da geri dönüşü olmayan aşamada geliyorlar. Mesela şeker hastaları, gözlerinde yırtık veya kanamalar meydana geldikten sonra hastaneye geliyorlar. Bunun tedavisi o zaman çok daha sıkıntılı hale geliyor. Sarı nokta rahatsızlığında sıkarlar, kanamalar meydana gelmiş ya da katarakt konusunda çok ilerlemiş oluyor. Bu rahatsızlıkların da tedavisi çok problemli oluyor. Hastalarımızın, kontrol ve tedavilerini aksatmamaları lazım. Belirli hijyen önlemlerine, temizliğe, mesafeye ve maskelerine dikkat ederek hastalarımızın, hastaneye gidip tedavi olmaları gerekiyor. Kontrollerini aksatmamaları lazım. Aksi durumda daha problemli durumlarla karşılaşabiliyorlar.”

“Salgın süreci, çocuklarda miyopa neden oldu”

Kovid süreciyle birlikte sokağa çıkma sınırlamalarında çocukların bilgisayar ve cep telefonu ile daha çok zaman geçirmesi sebebiyle gözlerinde miyopun arttığını belirten Kayseri Şehir Hastanesi Göz Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ataş, şunları aktardı:

"Uzun dönemli sokağa çıkma kısıtlamaları oldu. Eğitimler uzaktan yapıldı. İnsanlar sürekli evde kaldı. Çocuklar özellikle bu süreçte telefon ve bilgisayara ile çok fazla uğraşmak durumunda kaldı. Bu durumun pek çok etkisi oldu. Gözde özellikle miyop denilen, uzağı görememeyi tetiklemiş olabilir. Yapılan çalışmalarda görülüyor ki; telefonla ve bilgisayarla uzun bir süre uğraşmak, bu durumu tetikleyebiliyor. Bu sebeple çocuklarımızın bilgisayar ve telefonla uzun süre zaman geçirmemeleri, dışarı çıkarak spor yapmalarını ve açık havada gezmelerini tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda literatürde pek çok çalışma mevcut. Telefonla devamlı olarak uğraşmanın, miyop hastalığını tetiklediği biliniyor. Bu sebeple belli bir zamanın üzerinde bu cihazlarla meşgul olmamak lazım" 

Yorumlar (0)