Oxford Üniversitesi Profesörü: Her yıl aşı olmanız gerekebilir

İngiltere'de aşı yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşı çalışmalarını yöneten Oxford Üniversitesi Vaksinoloji Profesörü Sarah Gilbert potansiyel bir aşının bireyleri sonsuza dek koronavirüse karşı koruyamayacağı konusunda uyardı. Gilbert, insanların koronavirüse tekrar tekrar yakalanabileceğini bu yüzden aşıların yıllık olması gerektiğini bildirdi.

SAĞLIK 20.04.2020, 19:05 Hanife
Oxford Üniversitesi Profesörü: Her yıl aşı olmanız gerekebilir

İngiltere’de koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmalarının başında bulunan Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Profesör Sarah Gilbert Covid-19’u yenen kişilerin bir düzeyde bağışıklık geliştirebileceği umulmasına rağmen tekrar hastalığa yakalanabileceğini söyledi. Gilbert, potansiyel aşı tamamlansa bile bunun insanları ömür boyu koruyamayacağının altını çizdi.

"İnsanlar koronavirüse tekrar yakalanabilir"

Gilbert, “Yeni tip koronavirüsün bağışıklığının ne kadar süreceğine dair kesin bir şey söylemeyiz ancak insanları ve hayvanları enfekte eden diğer koronavirüsler hakkında bildiklerimizden yola çıkıldığında bağışıklığın çok uzun ömürlü olmadığını görebiliriz. Bu yüzden Covid-19’u yenen kişilerin gelecekte tekrar enfekte olabileceğini düşünüyorum. Henüz hangi zaman aralığında gerçekleştiğini bilmiyoruz. Muhtemelen birkaç yıl beklemek ve görmek zorundayız. Ancak aşı bulunsa bile insanların aşıyı yıllık periyotlarla tekrarlaması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Aşı için daha fazla gönüllü çağrısı

Öte yandan, “Yeni tip koronavirüs bağışıklık sistemine çok fazla hasar veriyor” diyen profesör, üzerinde çalıştığı aşının güçlü bir bağışıklık yaratmaya yardımcı olacağını söyledi. Ekibinin olası aşıları araştırırken "çok hızlı" çalıştığını ve insan testlerinin önümüzdeki hafta başlayacağını hatırlatan Gilbert, aşının etkili olacağını umduğunu belirtti ve daha fazla gönüllü için çağrı yaptı:

"Aşı için tüm onayları hazırladığımızda, iyi bir gönüllü havuzumuz olmalı ve oldukça hızlı bir şekilde başlayabilmeliyiz."



Aşının eylül ayında hazır olacağını söylemişti

11 Nisan’da İngiliz Times gazetesine bir röportaj veren Gilbert, koronavirüs aşısının eylül ayında hazır olabileceğini açıklamış ve kendisi liderliğindeki ekibin bu durumdan "yüzde 80 oranında emin olduğunu" söylemişti.

"Aşının garantisi yok"

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19 konusundaki altı özel temsilcisinden biri olan ve College London'da Küresel Sağlık Profesörü David Nabarro ise insanların aşıya güvenmeden, virüsle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini belirtmişti.

"Corona virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz"

Nabarro, dün yaptığı açıklamada, insanlığın ‘öngörülebilir gelecekte’ daimi bir virüs tehdidiyle yaşamaya alışması gerektiğini, başarılı bir aşı bulunmasının garantisi olmadığını açıkladı.

Nabarro,  “Her virüse karşı güvenli ve etkili bir aşı geliştirilemiyor. Bazı virüslere karşı aşı geliştirmek çok zor. Bu yüzden, virüs sabit bir tehdit oluştururken, hayatlarımıza devam etmenin yollarını bulmak zorundayız. Bizim için yeni normal bu olacak” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)