Oruçluyken ağız kuruluğuna ve kokusuna katlanmak zorunda değilsiniz 

Oruçlu iken ağız kuruluğundan ve kokusundan şikayetçi olan kişiler için ajansa konuşan Diş Hekimi Alper Dilek, bu durumun önüne geçmek için su kaybının önlenmesi gerektiğini belirtiyor. 

SAĞLIK 21.04.2021, 14:45 22.04.2021, 12:32
Oruçluyken ağız kuruluğuna ve kokusuna katlanmak zorunda değilsiniz 

Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Dilek, Ramazan döneminde artan ağız kokusu ve kuruluğu şikayetleri ile ilgili çözüm önerilerinde bulundu. 

Beslenme düzeninin değişmesi ve sıvı kaybının artması sebebiyle özellikle bu ay içerisinde ağız içi şikayetlerin arttığını dile getiren Dilek, dışarıya çıkmak ve maske kullanmak zorunda kalan kişilerde şikayetlerin daha da arttığını ve mide bulantısına kadar vardığını belirtiyor.

Bol bol sıvı tüketilmeli

Alper Dilek, “Ramazan ayındaki yorgunluk ve uzun süreli açlık durumu, iftarda karbonhidrat ve şekerli besinler tüketmemize sebep oluyor. Bu durum da ağız içi sağlığını doğrudan etkiliyor. Bunun için bazı çözüm önerileri sunmak mümkün. Öncelikle ağız kokusu ve kuruluğu olmaması için ilk adım, su kaybını önlemektir. İftar ve sahur arasında ne kadar çok su tüketimi yaparsanız, gün içerisinde ne kadar su kaybederseniz kaybedin tehlikeyi seviyeye inmezsiniz. Bunu sağlamak için iftardan sonra 3 litre su tüketmelisiniz. İftar-sahur arasında pek çok kişi kahve ya da çay tüketmeyi tercih ediyor. Fakat bunlar, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamıyor. Su tüketmek, birinci önceliğimiz; süt ve süt ürünlerini (ayran, kefir) tüketmek de ikinci önceliğimiz olmalı.”



Sahur öğünü atlanmamalı

Alper Dilek, özellikle sahur öğününün atlanmaması yönünde yaptığı açıklamalarda ise şu şekilde konuşuyor: “Sahura kalkmak, sahur yapmak çok önemli. Tek öğünle, yalnızca iftar yaparak tüm günü oruçlu geçirmek hem vücudun geneli için sağlıksız hem de ağız içi için. Aç kalınca midedeki asit artar. Bu da ağız içine yayılarak kötü kokuya sebep olur. Bu sebeple gün içinde minimum derecede acıkacak şekilde iftar ve sahur öğünlerini yapmalısınız. Yedikleriniz içinde de lif oranının yüksek olmasına dikkat etmelisiniz çünkü lifli gıdalar mide asidini düşük seviyede tutar.”

Diş macunu seçiminde dikkat

Diş macunlarının da en az yediğimiz içtiğimiz şeyler kadar önemli olduğuna değinen Alper Dilek, “Diş macunu seçerken dikkatli olmalısınız. İçerisinde SLS denilen Sodyum Lauryl Sülfat olan maddeler, ağız içini kurutur. Bu da sizi, özellikle gün içerisinde, oruç tutarken rahatsız eder. İftar ve sahurdan sonra fırçalanan dişler, SLS maddesi ile zarar görebilir. Bu nedenle macun seçerken dikkatli olmanız gerekir.” şeklinde konuştu.



Yalnız diş fırçalamanın yetmeyeceğini, gargara ve diş ipi kullanmak da gerektiğini belirten Alper Dilek, gargara olmayan evlerde tuzlu sularla çalkalama yapılabileceğini söylüyor. Protez kullanan birçok kişi olduğunu ve bu protezlerin mümkün mertebe iyice temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Dilek, süt ve süt ürünleri ile bol su tüketmenin temizlik hissi uyandıracağına değiniyor. 

Yorumlar (0)