Oruç tutacak olan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlardan 'iftar' uyarısı!

Oruç tutan diyabet hastalarına tavsiyelerde bulunan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, iftarda çok yemek yememelerini söylerken, iftar-sahur arası saatlerde ise bol su tüketmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. 

SAĞLIK 30.03.2022, 11:04 30.03.2022, 18:13
Oruç tutacak olan diyabet hastaları dikkat! Uzmanlardan 'iftar' uyarısı!

Dr. M. Emin Dinççağ, Ramazan dolayısıyla sık sorulan sorulara yanıt verdi. 

Diyabetliler dikkat: “Tahlil yapmanız lazım”

Oruç tutacak olan ağızdan ilaç alan şeker hastalarının uyması gereken bazı önlemler olduğuna dikkat çeken Dr. Dinççağ, “Dünyanın pek çok Müslüman devletinde diyabetli Müslümanların oruç tuttuğunu biliyoruz. Ramazan başlamadan önce diyabetlilerin ya da bütün oruç tutacak olan vatandaşların, doktor kontrolünden geçmeleri ve tahlil yaptırmaları oldukça önemlidir” sözlerini kullandı.

“Oruç tutacak olan diyabetliler iftarda çok yememeli” 

Oruç tutan diyabet hastalarına, Ramazan sebebiyle önemli uyarılar yapan Dinççağ, şunları aktardı: 

“İyi kontrol yapılmış ağızdan ilaç alan şeker hastalarının, sık sık kan şekeri kontrolünün yapılması koşuluyla hipoglisemi olmadığı sürece çok istemeleri halinde oruç tutabileceği ve tehlikenin daha düşük hasta grubu olduğunu söyleyebiliriz. Fakat oruç tutan diyabetlilerin iftarda çok yememeleri, iftardan sonra ilaçlarını düzenli almaları, az az yemek yemeleri, iftar sahur arası süreçte bol su içmeleri, şeker yememeleri, kan şekeri ölçmeleri, unlu gıdaları daha az tüketmeleri, iftarın ardından yürüyüş yapmaları koşuluyla oruç tutabileceklerini belirtebiliriz."

Yorumlar (0)