Onkoloji Diyetisyeni Gültekin: 'Kanser tedavisinde kilo kontrolü önemli'

Onkoloji Diyetisyeni Gamze Gültekin, kanser tedavisi kapsamında kilo kontrolünün önemine vurgu yaparak, "Bilimsel bir doğruluğu bulunmayan birçok bitkisel tedavilere, yanlış bilgilere karşı hastalarımızı uyararak en doğru tedaviyi almalarını sağlamaya çalışıyoruz.” sözlerini kullandı.

SAĞLIK 09.06.2021, 12:16 10.06.2021, 11:04
Onkoloji Diyetisyeni Gültekin: 'Kanser tedavisinde kilo kontrolü önemli'

Kent Onkoloji Merkezi’nde görev yapan Onkoloji Diyetisyeni Gamze Gültekin, Onkoloji Diyetisyenliği’nin, kanser tedavisinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

“Kanser tedavisinin her aşaması saniye saniye izlenmekte”

Kanser tedavisinde ortaya çıkabilecek yan etkiler, tüketilmemesi ve kesinlike tüketilmesi gereken besinler,  besin-ilaç etkileşimleri gibi unsurlarda değişiklik yaşanırken, Kent Onkoloji Merkezinde izlenen tedavi programında diyetisyen ve psikolog muayeneleri, kanser hastalarının bu konuda yaşayabilecekleri beslenme ve psikolojik olumsuzluklarına karşı ciddi bir kalkan haline geldi.

Onkoloji Diyetisyenliği’nin kanser tedavisi konusundaki etkisine ilişkin açıklama yapan Onkoloji Diyetisyeni Gamze Gültekin, önemli açıklamalarda bulundu. 

Tanı ve tedavide izlenecek yolun tümör konseyleri tarafından belirlendiği, bireye özel tedavilerin yanı sıra birçok destek uygulamalarının tek bir çatı altında verildiği Kent Onkoloji Merkezinin odağında hastanın bulunduğu bir model uygulanıyor. Dr. Gültekin, Amerika’nın önemli kanser merkezlerinden biri olan Houston Methodist Hospital ile iş birliğiyle birlikte hastalara ikinci görüş alma imkanı sağladığını belirtti ve şunları söyledi:

“Merkezde, hastaların fiziksel ve psikolojik anlamda yaşayabilecek sorunlara karşı desteği de kapsayan bir tedavi programı verilirken, kanser tedavisinin her aşamasında, ortaya çıkabilecek yan etkiler, tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken besinler ve besin-ilaç etkileşimlerinin değişkenlik gösterdiği her an izlenmektedir”

“Onkoloji diyetisyeni, bütüntıbbi beslenme tedavilerine hakimdir” 

Onkoloji diyetisyenlerinin, söz konusu hastaların; tedavi türüne, kan değerlerine, ek bir hastalık olup olmamasına, enerji, protein ile mikro besin öğeleri ihtiyaçlarına, yani bütün ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tıbbi beslenme tedavisinin planlanarak uygulandığını dile getiren Gültekin, “Onkoloji diyetisyeni, bütün onkolojik tedavilere ve tedavilerin uygulama süresince yapılması uygun bütün tıbbi beslenme tedavilerine yetkin ve hakimdir. Tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı esnada veya uygulandıktan sonra, beslenme ile ilgili diyetisyenler, birtakım öneriler geliştirirler. Kanser türlerinin bazılarında ağırlığı korumak, fazlasının alınmamasını sağlamak önem arz ederken, bazılarında ise yeterli protein alımını sağlamak ve kilo kaybını engellemek önemlidir” açıklamasını yaptı.

Ağız yolu ile besin alımının mümkün olmadığı ve başka yollarla beslenme tedavisi planlama anlamında Onkoloji diyetisyenlerinin uzman olduğunu kaydeden Gültekin, “Aynı şekilde tedavi kaynaklı ortaya çıkacak yan etkiler (kusma, bulantı, kabızlık, ishal, kilo kaybı veya alımı, kan değerlerinin düşmesi, ağız-boğaz ağrısı) ile mücadelenin nasıl olacağını, nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatır ve uygulanmasını sağlarlar” sözlerini kullandı. 

Yorumlar (0)