Omicron’un neden öldürmediği belli oldu: Vücudun o kısmını aşamıyor 

Koronavirüsün en son varyantı olan ve kısa sürede milyonlarca kişiye bulaşan Omicron varyantının bu denli hızlı bulaşmasına karşın neden ölüm ve hastaneye yatış oranlarını yükseltmediği belli oldu. Omicron varyantının, bağışıklık sisteminin ikinci basamak savunmalarını aşamadığı öğrenildi. 

SAĞLIK 31.12.2021, 10:00
Omicron’un neden öldürmediği belli oldu: Vücudun o kısmını aşamıyor 

Ortaya çıkışının üzerinden henüz 2 ay geçmemişken dünya genelinde hemen her ülkeye ulaşıp milyonlarca kişinin pozitif olmasına sebep olan Omicron varyantı, diğer tüm varyantlardan daha hızlı şekilde yayılıyor. Bu denli hızlı yayılıma karşın diğer varyantlarla ve özellikle de Delta varyantıyla karşılaştırıldığında hastaneye yatış ve ölüm oranlarında oldukça düşüş görülüyor. Uzmanlar, bunun sebebini bulmak için araştırmalarını sürdürürken ABD Yale Üniversitesi ve medRxiv isimli sağlık kuruluşu tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. 

T hücrelerini aşamıyor 

Yayınlanan sonuçlara göre koronavirüs aşısından belirli bir süre sonra bağışıklık sisteminde ve antikorlarda düşüş yaşanıyor. Ancak Omicron varyantı, bu düşük bağışıklığı aşacak kadar dahi kuvvetli değil. Aşı ya da doğal enfeksiyon tarafından harekete geçirilen bağışıklık sisteminin 2’nci derece koruma duvarı olan T hücreleri, Omicron varyantının geçişini engellemeyi başarıyor. Yani Omicron ne kadar hızlı yayılırsa yayılsın, T hücrelerini geçmekte başarılı olamıyor. Bu da vaka sayılarının artmasına fakat hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artış olmamasına sebep oluyor. 



Güçlendirilmiş aşılar, Omicron riskini düşürüyor 

Covid-19 aşısı olan ve hiç aşı yaptırmamış olan gönüllülerin kullanıldığı araştırmalarda T hücrelerinin Omicron varyantına maruz kalması sağlandı. Bilim insanları, T hücrelerinin kuvvetli olması durumunda varyantın yalnızca pozitif (+) yapmakla yetinebildiğini bildirdi. Öte yandan Covid-19 virüsüne karşı güçlendirilmiş aşıları yaptıran kişilere Omicron varyantının bulaşma ihtimalinin oldukça düşük olduğu aktarıldı. 

Takviye doz gerekebilir 

Yeni bulgulara göre Omicron varyantına yakalanan kişilerle aynı evi paylaşan tam aşılı kişilerin, Delta varyantıyla karşılaştırıldığında, pozitif olma riskleri en az 3 kat daha yüksek. Bu sebeple aynı evi paylaşan kişilerin takviye doz aşı olması gerekebilir. 

Yorumlar (0)