Omicron’un yeni semptomları endişeye neden oldu

Türkiye’nin de içinde olduğu 100 ülkede görülen koronavirüsün Omicron varyantının vakaları küresel olarak artış gösteriyor. İngiltere’deki bir araştırma, Omicron’un çeşitli semptomları arasına bir yenisin daha dahil etti. Araştırmacılar tarafından halk sağlığı yetkililerinden Omicron varyantı semptomlarının güncellenmesini istedi. İşte Omicron’un güncel bütün semptomları…

SAĞLIK 26.12.2021, 13:27
Omicron’un yeni semptomları endişeye neden oldu

İngiltere’de yapılmış olan yeni bir araştırma, koronavirüsün Omicron varyantının soğuk algınlığı semptomlarını çıkardığını ve parainfluenza virüsüne benzediğini kaydetti.

Bununla beraber, şimdiye dek Omicron virüsünün, koronavirüsün önceki versiyonlarına kıyaslandığında daha az şiddetli semptomlara sebep olduğu ifade edildi. Fakat yapılan çalışma, Omicron’un sebep olduğu yeni bir koronavirüs semptomunu gösterdi: Şiddetli gece terlemeleri.

İngiltere’den bilim insanları, Omicron varyantının soğuk algınlığı semptomlarıyla eşleştiğini söyledi. Bununla beraber İngiliz hükümetini koronavirüs hastalığına karşı halk sağlığı politikası dahilinde daha da fazla sayıda semptom eklemeye davet etti.

İşte en fazla görülen semptomlar

Bununla birlikte, bildirilmiş olan en yaygın semptomlar arasında geceleyin yaşanan terlemelerin yanında baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, yorgunluk ve boğaz ağrısı bildirildi.

InceIIDx isimli bilim şirketince yapılmış olan çalışma dahilinde, semptom bildirim uygulaması ZOE ile, Londra’da teyit edilen Omicron vakalarının analizi yapıldı. Bununla beraber kullanıcıların yalnızca yarısı üç klasik sendrom olan öksürük, ateş veya koku veya tat kaybı yaşadığını bildirdi.

Bilimsel danışmanların oluşturmuş olduğu bir komite tarafından da bu analiz desteklendi ve tat ve koku kaybının daha az bildirildiği kaydedildi.

Araştırmanın öncülüğünü yapan Dr. Bruce Patterson, önceki varyantlara kıyaslandığında Omicron’da çok fazla sayıda tat ve koku kaybının görülmediğini ortaya koyarak, öteki varyantlarda olduğu gibi, Omicron’dan etkilenen hastalarda da yorgunluğun olduğunu ekledi.

Bununla beraber Dr. Patterson, Omicron’in parainfluenza ismi verilen yeni bir soğuk algınlığı virüsüyle benzerlik gösterdiğini kaydetti.

100’ün üzerinde ülkede görüldü

Omicron varyantı 24 Kasım tarihinde Güney Afrika’daki örneklerde görüldü. O tarihten bu zamana dek Türkiye’nin de içlerinde olduğu 100’ün üzerinde ülkede doğrulanan bir varyant oldu.

Bununla beraber yeni varyantın, ilaçlara ve aşılara daha dirençli olmasına sebep olan başak proteininde 37 mutasyona sahip.

Yorumlar (0)