Omicron son varyant mı? Yeni dalga, pandemiyi endemiye dönüştürmeye hazırlanıyor 

Avrupa İlaç Ajansı yetkililerinden Marco Cavaleri, Omicron varyantının hızla yayılması hakkında konuştu. Avrupa'nın yarısını “pozitif” yapmaya hazırlanan yeni varyantın Covid-19 pandemisini artık endemiye çevirmeye başladığı aktarıldı. Aşılamanın hızlanması ve yayılmasıyla birlikte endemiye daha kolay geçileceğini belirten Cavaleri, şimdilik 4’üncü doza gerek olmadığını da belirtti. 

SAĞLIK 12.01.2022, 08:47
Omicron son varyant mı? Yeni dalga, pandemiyi endemiye dönüştürmeye hazırlanıyor 

Avrupa İlaç Ajansı’ndan yetkili Marco Cavaleri, Covid-19 salgını ve aşı hakkında son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.  

“Koronavirüs, pandemi gibi davranan endemiye dönüştü” 

Cavaleri: “Tünelin sonundaki ışığa ne zaman ulaşacağımızı şu an için bilmiyoruz ancak burada önemli bir nokta var. Koronavirüs her ne kadar pandemik bir hastalık olsa da yavaş yavaş endemik olmaya doğru ilerliyor. Bu ilerleme şu an oldukça yavaş. Hala pandemik virüs gibi davrandığını söyleyebiliriz. Omicron kaynaklı acil vakalar bize bunu gösteriyor.”  

“Bağışıklık artarsa endemiye daha çabuk ulaşırız” 

Cavaleri: “Hala geniş çaplı bir pandemi içerisinde olduğumuzu unutmamalıyız. Ancak Omicron varyantının yayılması, aşıların düzenli ve tam olarak yaptırılması ve doğal bağışıklığın kazanılmasıyla endemiye geçiş çok daha hızlı olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’nın yarısının kısa sürede Omicron’a maruz kalacağını düşünüyor. Şu anda Omicron varyantının yaratacağı yükten oldukça endişeliyiz. Bu yeni varyant hafif geçiyor olarak görünse de yeni dalganın sonuçlarına hazırlıklı olmakta fayda var.” 



“Çoğu kişi semptom göstermese bile pozitif” 

Cavaleri: “Omicron, çok hızlı yayılıyor. Şu anda çoğu kişi hiçbir semptom göstermese bile pozitif ya da bir şekilde virüse maruz kalmış durumda. Bu da herkesin bağışıklık sisteminde doğal güçlenme olacağı anlamına geliyor. Mevcut bağışıklığa ek olarak aşı ile birlikte ek bağışıklık katmak da oldukça önemli çünkü aşılamanın hızı ve gücü artık bu hastalığı endemiye dönüştürebilir. Omicron varyantının hızla yayılması iyi bir şey değil ancak yalnız bu şekilde pandemiden endemiye dönüşebilir ve milyonlarca kişi aynı anda bağışıklık kazanabilir.” 

“4’üncü doz gerekli mi şu anda bilmiyoruz”

Cavaleri: “Covid-19 pandemisinde şimdiye kadar milyarlarca kişi 3 doz aşı oldu. Omicron varyantının getirdiği yeni dalgayla birlikte 4’üncü doz aşı yaptırmaya gerek olup olmadığına dair şu anda elimizde yeterli bilimsel veri bulunmuyor. Ayrıca takviye aşı ve hatırlatma dozlarının kısa aralıklarla yaptırılması da bizi endişelendiriyor. Takviye doz dediğimiz aşılar, belirli bir strateji kapsamında yaptırılmalı. Her 3 ya da 4 ayda bir düzenli olarak aşı yaptırmak imkansız. 4 ayda bir aşı yaptırılırsa bağışıklık sisteminden istediğimiz tepkiyi ilerde alamayabiliriz. Bu sebeple tekrarlayan aşılar yalnızca bağışıklık sistemine fazla yükleme yapmak anlamına gelir. Ayrıca sürekli olarak aşı yaptırmak da halk arasında bıkkınlık ve isteksizlik oluşturur.” 

“Takviye dozlar kışın yaptırılabilir” 

Cavaleri: “Takviye aşılama bize göre şu anda bir ya da iki kez yaptırılabilecek bir şey. Şimdilik 2 takviye aşıdan daha fazlasına gerek yok. Hele kısa aralıklarla hatırlatma dozu yaptırmaya hiç gerek yok. Ancak ilerleyen zamanlarda uzun aralıklarla yaptırılacak takviye aşılar düşünülebilir. Aşı konusunda dünya genelinde bir strateji belirlenmesi gerekir. İdeal olan odur ki endemiye doğru gidilen bir senaryoda -şu anki gibi- takviye ve hatırlatıcı dozların kış mevsiminin başlangıcıyla birlikte yaptırılması uygun olur. Havaların soğumasıyla başlayan gribe karşı Covid-19 aşısı senkronize edilerek uygulanabilir.” 

Yorumlar (0)