Omicron ile ilgili umut veren haber

ABD'de gerçekleştirilen araştırma, bağışıklık sisteminin en önemli savunma parçalarından biri olan T hücrelerinin, COVID-19'un Omicron varyantını tanımlama ve saldırmada etkin olduğunu, enfeksiyonun insan vücudunda ilerlemesini engellediğini belirledi.

SAĞLIK 31.12.2021, 01:33
Omicron ile ilgili umut veren haber

Yale Üniversitesi ile ortak faaliyetler gerçekleştiren 'medRxiv' adlı kuruluşun araştırmasında, Omicron varyantının nötralize edici antikorlara karşı azalmış duyarlığına ve geniş kapsamlı mutasyonlarına karşın 'doğal enfeksiyon veyahut aşı tarafından aktive edilmiş T hücrelerinin, COVID-19'a karşı kuvvetli bir engel oluşturduğu' kaydedildi.

"Şiddetli enfeksiyondan koruyor"

Koronavirüs aşısı yaptırmış veyahut hiç aşı olmamış gönüllülerden edinilen T hücrelerini Omicron'a maruz bırakarak gözlem altına alan bilim insanlarının hazırladıkları ön raporda, "Omicron varyantına karşı iyi korunmuş bir T hücresi bağışıklığının, şiddetli COVID-19'dan korunmaya katkı sağlaması olasıdır." ifadelerine yer verildi.

Araştırmada ayrıca COVID-19'a karşı kuvvetlendirici aşıların, bulaşma ihtimali diğerlerine kıyasla çok daha fazla olan Omicron'a karşı enfeksiyon ihtimalini önemli oranda düşürdüğü bildirildi.

Yeni bulgu, koronavirüsün Omicron varyantına yakalanan kişilerle aynı evi paylaşan tam doz aşılıların Delta'ya nazaran 3-4 kat daha çok enfeksiyon kapma riskiyle karşı karşıya olduklarını fakat takviye doz alanların bahse konu riski bir hayli düşürdüğünü ortaya koydu.

Yorumlar (0)