Omicron'da ilginç istatistik! Vakalarının 3'te 2'sinin ortak özelliği...

Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede Omicron vakalarında artış devam ederken, İngiltere'de binlerce gönüllünün yer aldığı bir çalışma, varyanta ilişkin bilinmeyen noktalara açıklık getirdi. Sonuçlarda, Omicron varyantına yakalanan kişilerin üçte ikisinin, Kovid-19 ile daha önce de enfekte olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, aşıların Omicron varyantının bulaşmasını önlemese de ciddi hastalığa karşı büyük oranda koruduğuna vurgu yaptı.

SAĞLIK 27.01.2022, 11:25
Omicron'da ilginç istatistik! Vakalarının 3'te 2'sinin ortak özelliği...

Omicron varyantı ile yakın zamanda enfekte olanların üçte ikisi, daha önce Kovid-19’a yakalandıklarını bildirdi. Söz konusu bulgular, İngiltere'deki binlerce gönüllüye sürüntü testi uygulayan bir çalışma olan React'ten geldi.

“Yüzde 65’i daha önce Kovid-19’a yakalanmış”

Omicron varyantına yakalanan gönüllülerin yüzde 65’inin, Kovid-19’un farklı bir varyantı ile daha önce enfekte olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, sonuçların Kovid-19’a yeniden yakalanma ihtimali olan grupları ortaya koyduğunu ifade etti. Bunlar arasında sağlık personeli, çocuklu aileler ya da tek bir çatı altında çok fazla üyesi olan aileler bulunuyor. 

Bununla beraber araştırmada, iki milyonu aşkın kişinin verileri kullanıldı. 2022 yılının ilk iki haftasına ait olduğu belirtilen sonuçlar, gönüllülere uygulanan 100 bine yakın PCR testine dayanıyor. Diğer taraftan, testi pozitif sonuç veren gönüllülerden kaçının aşılarının tam olduğunun belli olmadığı kaydedildi. 

Şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmalar, çift doz aşının Omicron varyantına yakalanmaya karşı çok düşük koruma sağladığını, fakat ciddi rahatsızlıklara karşı iyi bir biçimde koruduğunu ortaya koydu. Omicron'un İngiltere’de ortaya çıktığı günden bu yana korumayı artırmak amacıyla takviye dozlara hız verilmişti. 

Gençler ve çocuklar arasında ciddi artış

Araştırmacılar bu sonucun, Omicron’un, aşılı olan insanları yeniden enfekte etme kabiliyeti gösterdiğine dikkat çekti. Ancak bazı durumlarda, PCR testlerinin eski virüsü yakalayabileceği de belirtildi. Bunların haricinde React araştırmasının bulguları, son zamanlarda Kovid-19 enfeksiyonlarının yavaşladığını fakat gençler ve çocuklar arasında özellikle yüksek kaldığını ortaya koydu.

Imperial College London'dan React program direktörü olarak görev alan Prof. Dr. Paul Elliott, "Çocuklarda hızla bir artış var. Okul döneminin başlamasından sonra daha çabuk bir kaynaşma var. Öte yandan aralık ayına oranla 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusta, Omicron vakalarında artış yaşanıyor. Bu durum, hastaneye yatışların artmasına yol açabilir. Durumu yakından takip etmeye devam etmemiz büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı. 

Aşı çağrısı

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı CEO'su Dr. Jenny Harries, aşıların her enfeksiyonu engellemese de yaşamı koruma konusunda harika bir iş çıkardığına dikkat çekti ve şunları aktardı:

"Kendinizi Omicron’dan, hastaneye yatıştan ve ciddi hastalıklardan korumanın en iyi yolu aşı...  Aşı olmayan herkesi, mümkün olan en kısa süre içinde güçlendirici aşılar için öne çıkmaya davet ediyorum. Aşılamanın, hastaneye yatışları ve ciddi rahatsızlıkları önleme üzerindeki etkisi açık bir şekilde görülüyor.”

Yorumlar (0)