Ölümlere neden oluyor: Strep A virüsü belirtileri ve tedavisi

Birleşik Krallık’ta etkisini göstermeye başlayan Strep A virüsünün sebep olduğu ölümler bütün dünyada endişeyi arttırdı. Peki, Strep A virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

SAĞLIK 07.12.2022, 17:41 08.12.2022, 12:29
Ölümlere neden oluyor: Strep A virüsü belirtileri ve tedavisi

İngiltere'de Strep A tanısı konulan ve hayatını kaybeden çocuk sayısı 9’a ulaştı. Türkiye'de görülmeyen söz konusu virüs, dünya genelinde tedirginliğe sebep oldu. Aileler, "Strep A bakterisi nedir, nasıl anlaşılır" gibi soruların cevaplarını cevap aramaya başladı. Kış mevsiminde hastalığa yatkın olan çocuklarda Strep A bakterisini ayırt etmek büyük önem arz ediyor.

Strep A bakterisi nedir?

Grup A streptokok (GAS) veya Strep A ciltte ve boğazda görülen bir virüs çeşididir. Bakterilerin enfekte hale gelmesi sonucu Strep A virüsü ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Strep A, tehlikeli boğaz enfeksiyonlar içerisinde gelmektedir.

Bakterinin bulaşması ise hapşırma, öksürük ve yakın temas ile gerçekleşiyor.

Strep A belirtileri?

Deri döküntüsü, yüksek ateş, şişmiş boyun bezleri, beyaz benekli şişmiş bademcikler, ateş ve yutkunma sırasında ağrı ile ortaya çıkıyor.

Strep A bazı kişilerde herhangi bir belirti göstermezken çoğunlukla ciltte yaralar, kulak enfeksiyonu, yüksek ateş, yorgunluk, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve döküntü gibi belirtilerle kendini gösterir.

Strep A tedavisi nedir?

Strep A enfeksiyonunun yaygın ve bilindik bir tedavisi yoktur. Doktorlar tarafından yapılan tedavi sırasında gribal enfeksiyona karşı sağlanan tedbirle Strep A hastalarını tedavi etme yönünde çalışma sağlıyorlar. Bunun en bilindik şekli ise antibiyotik tedavisidir.

Yorumlar (0)