Ölüm saçan hastalık geri döndü!

Çin'de veba teşhisi konulan iki kişinin hastaneye kaldırıldığı duyuruldu. Veba, tarihin en ölümcül hastalığı olarak nitelendiriliyor.

SAĞLIK 14.11.2019, 15:19
Ölüm saçan hastalık geri döndü!

Çin'de veba teşhisi konulan iki kişi hastaneye kaldırıldı. 

"Yersinia pestis" adlı bakterinin neden olduğu hastalık, üç şekilde kendini gösteriyor. Bu hastalıklar, akciğerlerde görülen pnömonik veba, bir kan enfeksiyonu olan septisemik veba ve lenf bezlerini etkileyen hıyarcıklı veba olarak biliniyor.

Avrupa nüfusunun yüzde 60'ı yaşamını yitirmişti

Hastalığın en bilinen şekli olan hıyarcıklı veba, Orta Çağ'ın sonlarında görülen "Kara Ölüm" dahil bir dizi salgına yol açmış, Avrupa nüfusunun yüzde 60'ı yaşamını yitirmişti. 

Pekin'de bulunan bir hastaneye kaldırılan hastaların, hıyarcıklı vebadan daha da riskli olduğu bilinen pnömonik vebaya yakalandıkları ifade ediliyor.

Temas yoluyla ya da bitlerin ısırmasıyla geçiyor

ABD Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezine göre (CDC) veba, enfekte hayvanlarla temas yoluyla veya enfekte hayvanlardaki bitlerin ısırması yoluyla geçiyor. Fakat pnömonik veba öksürük yoluyla bulaşıyor. Oldukça bulaşıcı olan hastalık, hemen antibiyotikle tedavi edilmemesi durumunda ölüme neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Fabio Scano, Çinli yetkililerin hastalığı kontrol altında tutmak amacıyla yoğun çaba harcadığını belirtti.

Dağ sıçanı ciğeri yiyen çift ölmüştü

2014 yılında  bir kişinin vebadan hayatını kaybetmesi nedeniyle Yumen kenti karantinaya alınmıştı.

ABD'de de Arizona, Colorado ve Oregon'da hıyarcıklı veba görülmüştü. 2014 yılında ABD'de görülen 16 vakadan 4'ü ölümle sonuçlanmıştı. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Afrika, Asya ve Güney Amerika'da özellikle kırsal kesimlerde 2010 ile 2015 yılları arasında 3 bin 248 vakayla karşılaşıldı. Toplam 584 kişi yaşamını yitirdi. 

Madagaskar'da 2017 yılında görülen veba salgını 202 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. 2 bin 348 vakadan bin 791'inin pnömonik veba olduğu bildirilmişti. 

Mayıs ayında Moğolistan'da çiğ dağ sıçanı ciğeri yedikleri ileri sürülen bir çift yaşamını yitirmişti. Bölgede dağ sıçanı ciğerinin bazı hastalıkları tedavi ettiği inancı var. 

Yorumlar (0)