Okul kantinlerine şırınga çikolata baskını

Biri Ankara'da, diğeri Diyarbakır'da olmak üzere okul kantinlerindeki şırınga çikolataların iki öğrencinin hayatına mal olması sonrası çoğu ilde okul kantinlerine yönelik zabıta denetimleri başladı.

SAĞLIK 12.12.2019, 16:23
Okul kantinlerine şırınga çikolata baskını

Bir ilkokul öğrencisinin Ankara'da, bir başka ilkokul öğrencisinin ise Diyarbakır'da peş peşe okul kantinlerinden aldıkları "şırınga çikolata" olarak tabir edilen sıkma çikolata kaplarının kapak bölümünün soluk borularına kaçması nedeniyle hayatlarını kaybetmesi veli ve öğretmenlerde korkuya neden oldu.

Birçok belediye işi sıkı tutmaya başladı

Peş peşe yaşanan her iki vakadan sonra birçok ilde zabıta ekipleri tarafından okul kantinlerinde denetimler yapıldı.

Ümraniye Belediyesi zabıta ekipleri de ilçede bulunan okullara giderek, öğrencilerin alışveriş yaptığı kantinlerde denetim gerçekleştirdi. Okul kantinlerine giren zabıta ekipleri, şırınga çikolata bulundurulup bulundurulmadığını kontrol ettiler, mevcut diğer ürünlerin son kullanım tarihlerine ve ürünlerin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) damgasının olup olmadığına baktılar. Özellikle şırınga çikolata satışının olup olmadığına bakan zabıta ekipleri şırınga çikolatanın satışı ile karşılaşmadı.

Kaptaki kapağın, kapak olduğu anlaşılmıyor!

Ankara ve Diyarbakır'da iki öğrencinin ölümüne sebep olan şırınga çikolata satışına rastlamadıklarını belirten zabıta müdürü Gülali Sürgün, her iki vakanın kamuoyunda geniş yankı bulması nedeniyle tüm okul kantini işletmecileri tarafından ürünlerin zaten kaldırıldığını gördüklerini belirterek, denetime ilişkin açıklamada bulundu.

Ümraniye Zabıta Müdürü Gülali Sürgün, şöyle konuştu:
“Ümraniye Belediyesi tarafından okul kantinlerine yönelik denetimleri bu iki elim olaydan sonra çok daha fazla sıklaştırdık. Elimizde şu an örnek olarak bir şırınga çikolata var. Bakınız bu kapağa. Çocuklarımız şırınga çikolatalarının ucunda bulunan kapağın bir kapak olduğunu bilmemesi ve doğrudan ağızlarına almaları nedeniyle yutuyorlar. Çocuklara yönelik üretilmiş bir gıda ürünü ancak üretimi yapılırken ARGE aşamasında çocukların pek düşünülmediği anlaşılıyor. Tüm okul ve kantinlerde şırınga çikolata ürününün satışı konusunda denetimler yapıyoruz. Bulduğumuz zaman yasal işlem yapacağız ve gerekli mercilere de durumu bildireceğiz. Hiçbir şey bu çocuklardan daha kıymetli değil. Onların sağlığı hepimize emanet ve sağlıklarından hepimiz sorumluyuz. Bu yüzden evlatlarımızın sağlığına zarar verecek hiçbir gıdanın serbest bir şekilde piyasada satışa sunulmasına göz yummayız." diye konuştu.

Gazetecilerin sorularına cevap veren Ahmet Burak Öztürk isimli ortaokul öğrencisi, “Bakkallarda aynısından satılıyordu. Ben hiç almadım. Zararlı olduğunu biliyorum. Bizim okulumuzda bu tür şeyler zaten satılmıyor." şeklinde konuştu.

İşgüzar okul müdürleri

Çocukların sağlığı için kamu görevini yapan gerek zabıta ve gerekse basın mensupları, denetimler sırasında kimi okulda problem yaşadı. Bazı okul müdürleri, gazetecilerin okul kantinleri denetimleri sırasında görüntü almalarına izin vermedi. Okul müdürlerinin anlam verilemeyen tavrına haberciler, "Biz kamu görevi ifa ediyoruz. İki çocuk öldü bu şırınga çikolatalar yüzünden. Okul müdürleri görevlerini iyi yapıyor olsaydı bugün o iki çocuk yaşıyor olurdu. Sizin göreviniz, çocukların sağlığı ve hayatı için bir şeyler yapmaya çalışmak olan gazetecilere engel olmak değil, onların sağlığına ve hayatına zarar verebilecek her şeyin önünde durmaktır." diyerek tepki gösterdi.

Yorumlar (0)