Obezitelik toplumsal soruna dönüştü

Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, Türkiye’de her dört kadından biri ve yedi erkekten birinin obez olduğunu belirterek çocuklarda ise obezite olma oranının üç kat arttığını söyledi.

SAĞLIK 04.03.2021, 16:18 05.03.2021, 13:25
Obezitelik toplumsal soruna dönüştü

Obeziteliğin yaşam standartlarını önemli ölçüde düşürdüğünü ifade eden Gizem Akgül, obezitenin toplumsal bir sorun haline dönüştüğüne dikkat çekti.

 

Yeme içme alışkanlıklarının çok fazla değiştiğini belirten Akgül, ortalama bir vücut ağırlığına sahip erkeklerde yağ oranının yüzde 15-20, kadınlarda ise bu oranın yüzde 25-30 arasında olduğunu ve beden kitle endeksine göre bu oranın yüzde 30’un üzerine çıkması halinde obezitenin baş gösterdiğini kaydetti.

Onlarca hastalığa davetiye çıkarıyor

Obezite probleminin onlarca hastalığı da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, vücutta yağ oranının artmasıyla birlikte bütün organların, hormonların ve damarların olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Obezitenin başta kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitleri olmak üzere birçok ciddi hastalığa neden olduğunu kaydeden Akgül, “Yine kadınlarda adet dönemi bozukluğu ve hem kadınlarda hem erkeklerde hormonunu olumsuz etkilemesi gibi problemler görülebiliyor. Obez çocukların büyüme hormonu azalıyor. Obez insanlarda kronik hastalık oranı diğerlerine göre 1,8 kat daha fazla. Obezite hastalığının birde duygusal tarafı var. Obez hastalarda depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor. Kısacası obezite yaşam kalitesini bozarak, ömrü kısaltan hastalıklara sebebiyet veriyor.” dedi.



 

Yorumlar (0)