‘O’ tohumun faydaları saymakla bitmiyor! Mardin’de yoğun talep…

Mardin’de üzerlik tohumu kullanılarak hazırlanan tütsüler, kentteki birçok evde bulunuyor. Nazar ve haşerelerden uzak tuttuğuna inanılan ürün, vatandaşlardan yoğun talep görüyor. 

SAĞLIK 29.07.2022, 16:19 31.07.2022, 11:32
‘O’ tohumun faydaları saymakla bitmiyor! Mardin’de yoğun talep…

İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen üzerlik tohumu, Mardin’de en çok satılan ürünler arasında yer alıyor. Üzerlik tohumu kullanılarak hazırlanan tütsüler yoğun talep görürken, bu tütsülerin nazar ve haşereleri uzak tuttuğu, aynı zamanda basura da iyi geldiği belirtiliyor. 

Sabah aç karnına tüketiliyor

Satın aldıkları tütsüyü tavada kavuran Mardinliler, çıkan dumanı evlerinin dört bir köşesine yayıyor. Bu sayede nazardan korunduklarına inanan bölge halkı, aynı zamanda sinek ve haşerelerin de yaz aylarında evlerine giremediğini belirtiliyorlar. Üzerlik tohumunun basur hastalığına da iyi geldiğine inanılırken, sabah aç karnına tüketilmesinin pek çok rahatsızlığı giderdiği vurgulanıyor. 

“Bu tohumu yaz aylarında tütsü haline getirirseniz haşereleri keser”

Kilogramı 50 liradan satışa sunulan üzerlik tohumuna ilişkin açıklamalarda bulunan baharatçı İsa Gökçeoğlu, “Mardin halkı yüzyıllardır üzerlik tohumunu kullanır. Bu tohumu yaz aylarında tütsü haline getirirseniz haşereleri keser. Sinekleri keser. Evinize ne böcek ne yılan ne de akrep girer. Hiçbiri giremez. Tütsü önce tavada yakılır. Yakılınca dumanlar yükselmeye başlar. Dumanları evin dört bir köşesine yayarlar. Nazara, büyüye, göze, hepsine iyi geldiğine inanılır. Bir de bu tohumların ipe asılmış hali var. Bunlar da hepsine iyi gelir. Küçük olanları genelde arabalara asıyoruz. Beladan kazadan koruması için çok sık tercih edilir” dedi. 

“Faydaları saymakla bitmez”

Üzerlik tohumunun faydalarını anlatan Gökçeoğlu, “Bu tohumumuz özellikle basur için biçilmiş kaftan niteliğindedir. Faydaları saymakla bitmez. Önce bir güzel kavrulur, ardından dövülür. Sabah vakti kahvaltıdan önce aç karnına bir çay kaşığı kadar tüketilir. Bu vesileyle basur rahatsızlığının tedavisinde büyük bir şifa kaynağıdır. Şu an üzerlik tohumunun kilogram fiyatı 50 liradır. Çok yoğun talep var. Günde 10 kilograma yakın satış yapıyoruz. İpe asılan tohumlarımız da var, onları da satıyoruz. Bunların tane fiyatı ise 20 lira. Her gün 5-6 tane alıcısı mutlaka çıkıyor. Bu konulara ilgi duyan, şifa arayan tüm vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Gelsinler, denesinler. Mutlaka memnun kalacaklardır. Bundan hiçbir şüphem yok” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)