Nordik yürüyüşü: Batonlarla yapılan yürüyüşün 7 faydası

Son dönemlerde düz yüzeylerde yürüyüş batonları ile yürüyen insanları fark etmiş olabilirsiniz. Bu yürüyüş Nordik yürüyüşü ya da Kuzey yürüyüşü olarak bilinir. Yürüyüş batonları ile yürüyüş ilk olarak İskandinavya'da geliştirildi ve yaklaşık 20 yıl önce Orta Avrupa'ya yayıldı. Ancak bu yürüyüş tarzı bazı nedenlerden dolayı, sağlığa birçok faydası olmasına rağmen özellikle popüler hale gelmedi. İşte normal yürüyüş yerine Nordik yürüyüşünü tercih etmenizi sağlayacak 7 neden.

SAĞLIK 03.08.2022, 22:37 05.08.2022, 17:40
Nordik yürüyüşü: Batonlarla yapılan yürüyüşün 7 faydası

Son zamanlarda özellikle Avrupa’da popüler hale gelen Nordik yürüyüşünün sağlığa birçok faydası bulunuyor. Yürüyüş batonları ile yapılan bu yürüyüş ile vücudumuzun pek çok bölgesi çalışmaya başlarken yürüyüş esnasında ağrı olan bölgelerimizdeki ağrılar da azalıyor. İşte Kuzey ya da Nordik yürüyüşü olarak bilinen yürüyüş şeklinin 7 faydası.

1. Daha fazla kalori yakarsınız

1995 yılına kadar, araştırmacılar kuzey yürüyüşünün normal yürüyüşten daha fazla kalori yaktığını fark ettiler. Kuzey yürüyüşü yapan bir kişi, normal yürüyüş yapan bir insana göre %18 daha fazla kalori yakıyor. O zamandan beri çok sayıda çalışma bu bulguları doğruladı. Bu nedenle Kuzey yürüyüşünün kilo vermek isteyenler için harika bir egzersiz şekli olabileceği öne sürüldü. İtalya'da yapılan bir araştırma, aşırı kilolu insanların normal yürüyüşe kıyasla Nordik yürüyüş yaparak daha hızlı kilo verdiğini belirtiyor. Kuzey yürüyüşü koşma gibi daha yoğun egzersiz formları kadar kalori yakmasa da, düşük etkili harika bir egzersiz seçeneği veya düzenli günlük yürüyüşlerinizin faydalarını artırmanın bir yolu olarak görülebilir.

2. Uzuv ağrısını azaltabilir

Yürürken yürüyüş batonlarını kullanmak, ağırlığınızı kollar ve gövdeye dağıtarak sırt, diz ve kalçalarınıza daha az yük bindirir. Bu nedenle yürürken daha az sırt ağrısı yaşarsınız. Bununla birlikte bu konudaki araştırmalar biraz karışıktır zira bazı araştırmalar Nordik yürüyüşün bel ağrısını ve dizlere olan etkisini azaltabildiğini gösterirken, diğerleri bunun sıradan yürüyüşten daha yararlı olmadığını gösteriyor. Bel, kalça veya diz ağrısı çeken biriyseniz, Kuzey Yürüyüşü kilonuzu bir şekilde yeniden dağıttığı için size yardımcı olabilir. Ancak denemeden önce doktorunuzla görüşmenizde ve direkleri kullanırken bile ağrınız devam ederse kullanmayı bırakmanızda fayda var.

3. Üst vücut gücünü artırır

Kuzey yürüyüşü, kollarınızı ve omuzlarınızı normal yürüyüşten daha fazla çalıştırır ve bu durum gücünüzü artırabilir. Araştırmalar, Nordik yürüyüşün yalnızca el kavrama gücünü artırmakla kalmayıp aynı zamanda omuzlardaki kas aktivitesini de artırdığını gösteriyor. Tutuşunuzun ne kadar güçlü olduğu da belirleyen üst vücut kuvveti alışveriş poşetlerini taşımaktan su ısıtıcısını doldurmaya kadar her gün yaptığımız birçok şey için önemlidir. Kas gücünü artırmak da eklemleri stabilize etmeye yardımcı olduğu ve ağır alışveriş çantaları taşımak gibi yüksek güç gerektiren durumlarda eklemleri koruduğu için yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir.

4. Çekirdek kas grubunun gücünü artırır

Kuzey yürüyüşü aynı zamanda karın ve sırtınızdakiler dahil olmak üzere çekirdek kasları normal yürüyüşten daha fazla çalıştırır. Çekirdek kasların daha fazla çalışması, onları güçlendirmeye yardımcı olacak ve bu da duruşunuzu iyileştirecektir. Daha iyi çekirdek gücü, hareket kabiliyetinizin yanı sıra dengenizi de geliştirebilir. Bu durum özellikle sürekli olarak masa başında çalışan kişiler için faydalı olabilir. Zira bu kişiler genel olarak bel ve sırt ağrılarından şikayetçi olurken çok uzun süre bu şartlar altında çalışmaları halinde duruş bozukluklarından şikayetçi olabiliyorlar. Çekirdek kas grubunu geliştirmek bu kişilerin şikayetçi olduğu duruş rahatsızlıklarına da bir çözüm üretebilir.

5. Düşme riskini azaltın

Ne yazık ki yaşlandıkça yürürken tökezleme ve düşme olasılığımız artıyor. Bunun başlıca nedeni kas gücündeki azalma, denge sorunları ve yürüme şeklimizle ilgili sorunlardır. Kuzey yürüyüşünde, bacaklarınızı kullanırken aynı anda batonları da yere yerleştirdiğiniz için adeta 4 bacağınız olur ve bu da dengeyi iyileştirerek düşme olasılığınızı azaltır. Öte yandan geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir çalışma, üç hafta boyunca Kuzey Yürüyüşü antrenman programı uygulayan kişilerin, baton kullanmadan yürürken bile dengelerinin geliştiğini gösteriyor.

6. Kardiyovasküler sağlığı artırır

Araştırmalar, Nordik yürüyüşün dört hafta kadar kısa bir sürede kardiyovasküler zindeliği iyileştirebileceğini gösteriyor. Obez insanlar üzerinde yapılan bir araştırma, Kuzey yürüyüşünün kan basıncını iyileştirebildiğini ancak bu durumun normal yürüyüşle aynı ölçüde olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak menopoz sonrasında kandaki kolesterol seviyelerini iyileştirmenin yanı sıra diyabetin önlenmesinde önemli olan kan şekeri seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

7. Daha hızlı yürüyebilirsiniz

Kuzey yürüyüşü, ulaşmak istediğiniz yere normal yürüyüşten daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırma kuzey yürüyüşünün sıradan yürüyüşe kıyasla ortalama yürüme hızını %25'e kadar artırdığını gösteriyor. Daha hızlı yürümenin bir sonucu olarak daha fazla kalori yakabilirsiniz. Yani 30 dakikalık bir Kuzey yürüyüşüne çıktıysanız, daha fazla yürüyebilir ve normal bir yürüyüşten daha fazla kalori yakabilirsiniz. Kuzey yürüyüşü yapmanın açık avantajları var gibi görünüyor. Koşma gibi diğer egzersiz türlerini sevmeyen ama yine de tempolu yürüyüşten daha yoğun bir egzersiz yapmak isteyen kişiler için tercih edilebilir.

Yorumlar (0)