Neslican Tay savaşarak kaybetti

21 yaşındaki üniversite öğrencisi Neslican Tay, uzun zamandır mücadele ettiği kansere dün akşam saatlerinde yenik düştü. Neslican'ın ölümüne neden olan "mezenkimal tümör"ün ne olduğuna bakalım.

SAĞLIK 21.09.2019, 10:55 21.09.2019, 17:15
Neslican Tay savaşarak kaybetti

Bacağındaki tümör nedeniyle bacağı kesilen ve üç defa yakalandığı kanseri yenen Neslican Tay, iyimserliği ve güçlü duruşuyla sosyal medyada gündeme oturmuştu.

"Savaşarak kaybedeceğim"

Dördüncü kez kansere yakalanan 21 yaşındaki Neslican Tay, 15 Eylül Cumartesi günü Medipol Hastanesi'nde yoğun bakıma alınmıştı. "Belki kaybedeceğim ama savaşarak kaybedeceğim" diyen Neslican, dün akşam 21.20'de hayata gözlerini yumdu. 

Hastane açıklama yaptı

Neslican'ın ölümüyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada, "Neslican Tay kızımız 6 Eylül 2019 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği yaygın tutulum yapmış malign mezenşimal tümöre bağlı artmış olan semptomları nedeniyle hastanemize müracaat etmişti. Durumunun ağırlaşması üzerine 15 Eylül Cumartesi günü yoğun bakıma alınmıştı. Ancak süreç içerisinde gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle kendisini kaybettik. Allah'tan rahmet tüm sevenlerine sabırlar dileriz." ifadeleri kullanıldı.

Neslican'ın hayatını kaybetmesine neden olan "mezenkimal tümör"ün ne olduğuna bakmadan önce kansere ve onun sebeplerine göz atalım.

Kanser nedir?

"Kanser" terimini ilk defa Yunan fizikçi Hipokrat (MÖ 460-370) kullandı. Normal şartlarda hücre bölünmesi hızı, bebeklikte oldukça yüksektir ancak yetişkin yaşlarda bu hız düşer. Sonsuza kadar bölünemeyen hücreler zamanı gelince ölür. Buna "hücrenin planlı ölümü (apoptosis)" denir. Bazen ise gereğinden fazla bölünme gerçekleşir hatta bu hücreler ölmeden bilinçsizce üremeye devam eder. Vücudun ürettiği bu düzensiz artış sonucunda oluşan ur (tümör), vücuda yabancı bir doku haline gelir. 100'den fazla kanser türü vardır. Kanserin en yaygın türü meme kanseri, en ölümcül olanı ise akciğer kanseridir.

Kanserin en yaygın türleri

Sigara ve alkol kullanımı, güneş ışığına fazla maruz kalma, hava kirliği, sağlıksız beslenme, radyosyona ve kimyasal maddelere maruz kalmak kanser nedenleri arasında gösterilir. 

Neslican'ın hayatını kaybetmesine neden olan mezenkimal tümör

Semptomlar, hastanın yaşına ve tümörün vücuttaki yerine göre değişiklik gösteriyor. Malign mezenkimal tümörler veya benign mezenkimal tümörler, erken teşhis edildiğinde tedavi ihtimali yüksektir. Malign mezenkimal tümörlerde hasta, uzun süre sağlıklı bir dönem geçirebiliyor. Ancak organlara hangi hızda ve ne zaman yayılacakları kestirilemediğinden, cerrahların tedavide zorlandıkları biliniyor.

Alkın Yazıcıoğlu ve Nurettin Karaoğlanoğlu, "Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi dergisi"nin 42. bölümünde yayımlanan "Mediyastinal Mezenkimal Tümörler" adlı makalede şu ifadeleri kullanıyor: 

"Mediyastinal mezenkimal tümörler vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan yağ veya bağ dokusundan, kan veya lenf damarlarından, çizgili veya düz kaslardan veya bu dokuların bir kaçından köken alabilen tümörlerdir."

Yorumlar (0)