Ne yılan ne yarasa... Koronavirüs pangolinlerden mi bulaştı?

Çinli bilim insanlarının birden fazla hayvan üzerine yaptığı araştırmaya göre koronavirüs, şimdiye kadar bilinenin aksine yarasalar ya da yılanlardan değil pangolinlerden insanlara bulaşmış olabilir.

SAĞLIK 07.02.2020, 13:11 07.02.2020, 13:35
Ne yılan ne yarasa... Koronavirüs pangolinlerden mi bulaştı?

Çin'de 31 bin kişiye bulaştığı saptanan, 630 kişinin ölümüne yol açarak onlarca ülkeye sıçrayan koronavirüsle ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Çin'de koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalardan birinde, koronavirüsteki genetik dizilimin Çin'e özgü olan yarasa ve yılan türlerindekiyle aynı olduğuna dair bulgular elde edilmişti. Bu bulguların sonrasında salgın sona erene kadar ülkede yabani hayvan ticaretine yasak getirilmişti.

Güney Çin Tarım Üniversitesi'nden çeşitli bilim insanları ise yeni çalışmalar sonucunda, ölümcül koronavirüs salgının pangolinlerin (pullu karıncayiyen) bulaşmış olabileceğini söyledi.

Pangolinlerdeki genom dizilimleri, koronavirüs hastalarıyla yüzde 99 oranında uyuşuyor
Bilim insanları, pullarla kaplı bir tek memeli türü olan pangolinlerin potansiyel koronavirüs taşıyıcısı (ara konak) olma ihtimali bulunduğunu belirtti.


Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre bilim insanları, pangolinlerde bulunan virüslerin genom dizilimlerinin koronavirüs hastalarıyla yüzde 99 oranında uyuştuğunu keşfetti.

Dünya üzerinde en çok ticareti yapılan hayvan pangolin
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'ne göre (IUCN) pangolinler, dünya üzerinde yasadışı yollarla en çok ticareti yapılan hayvan olma özelliği taşıyor. Son on yıl içinde bir milyonun üzerinde pangolinin kaçak av pazarlarında öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Görünüşünden dolayı halk arasında "canlı çam kozalakları" olarak da bilinen pangolinlerin üzerindeki pullar Çin ve Vietnam'da geleneksel tıp için kullanılırken, söz konusu hayvanların eti karaborsada satılıyor.

Çin'de 2017 yılında 1 kilo pangolin pulunun karaborsada 5 bin yuana ( yaklaşık 700 dolar) alıcı bulduğu biliniyor.

Pangolin nasıl bir hayvandır?

300 santimetre uzunluğundaki dilini termit, karınca, pupa ve larva gibi hayvanların yuvalarına sokarak bu hayvanlarla beslenen pangolinlerin toplam 8 türü bulunuyor.

Pangolinlerin 4 türü Asya'da yaşarken, kalan 4 tür ise Afrika'da yaşıyor.
 

Yorumlar (0)