Narsist Ne Demek? Narsist İnsanların Özellikleri Nelerdir?

SAĞLIK 24.10.2020, 13:21
Narsist Ne Demek? Narsist İnsanların Özellikleri Nelerdir?

   Instagram gibi sosyal mecraların popülaritesinin artmasıyla birlikte ‘beğenme’ kavramı hayatımızda daha fazla yer edinmeye başladı. ‘Beğenilmek’ önceleri daha çok soyut bir terim iken artık ‘beğenme’ sayılarıyla somutlaştırılmış durumda. Dijital dünyadaki ‘beğenme’ sayılarının giderek daha da fazla önemsenir hale gelmesi özseverlik durumunu hastalığa dönüştürmeye başlamıştır. Çünkü insanlar her geçen gün daha fazla benmerkezci olmaya başlayıp empati duygularını kaybetmekte. Bu gibi durumlar da narsist kişilik bozukluğuna sahip insan sayısını gün be gün arttırmakta. Peki, özellikle son çeyrek asırda daha sık karşımıza çıkmaya başlayan ‘narsist’ kelimesi ne anlama gelmektedir.

   Cambridge Dictionary narsist kelimesinin tanımını, kendine karşı çok fazla hayranlık duyan kişi olarak yaparken Oxford Dictionary’de yer alan tanıma göre narsist kendine, özellikle de görünüşüne çok hayran olan kişiye verilen isimdir. Bunların dışında, psikolojik terimlerin en doğru tanımını yapan kaynak olan APA Dictionary of Psychology narsist teriminin tanımını, aşırı öz ilgi ve benliğin aşırı değerlendirilmesi ile karakterize edilen bir özellik ve davranış kalıbı şeklinde yapmaktadır. Başka bir tabirle narsit, hep ben diyen, kendinden başkasını önemsemeyen ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden kişidir.

Narsist İnsanların Özellikleri Nelerdir?

   Narsist kişilerin belki de en belirgin özellikleri empati duygusundan yoksun olmalarıdır. Karşısındaki insanın acılarını, sancılarını ve duygularını fark edemez. Fark etse bile bu durumu gayet normal bir ruh haliymiş gibi algılar, yani onun için bu durumun duygusal bir karşılığı yoktur.

   Narsist kişilerin bir diğer belirgin özellikleri ise karşısındakileri değersiz hissettirmeleridir. Çünkü narisist kişiler her türlü ilişkide kendisini ön plana koymakta ve kendisini üstün görmektedir. İlişkiye yön veren de bütün önemli kararları alan da kendisidir. Hal böyle olunca karşısındaki kişi gittikçe özgüvenini kaybetmeye ve kendini değersiz hissetmeye başlar.

   Bunların dışında narsist kişilerin özelliklerine verilebilecek diğer bir örnek de içlerindeki duygu, düşünce ve tutumları karşısındakilere yansıtmalarıdır. Yani aslında kendisinin sahip olduğu bir özelliği karşı tarafa yaşatmaya çalışarak (örneğin narsist bireyin öfke problemi varsa sizi de öfkelendirmeye çalışır) sizin bu tutumunuzun saçma ve gereksiz olduğunu vurgular.

Yorumlar (0)