Nargileye de zorunlu sağlık uyarıları geliyor!

Sigarının ardından nargile şişeleri üzerinde de sağlık uyarıları zorunlu hale getirilecek. 

SAĞLIK 19.02.2020, 09:19
Nargileye de zorunlu sağlık uyarıları geliyor!

Sigara paketlerinin ön ve arka yüzeylerine yüzde 65 oranında uygulanan resimli sağlık uyarılarının kapladığı alan yüzde 85 olmuştu. Şimdi de nargile şişelerine yönelik yeni bir adım atıldı. 

Resmi Gazete'de Tarım ve Orman Bakanlığının konu hakkındaki tebliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğ, "Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine temel alınarak hazırlandı.

Sağlık uyarıları nasıl hazırlanacak?

Tebliğ ile ortaya konulan usul ve esaslar kapsamında nargile şişeleri üzerinde sağlık uyarılarının olması zorunlu hale getirilecek. Sağlık uyarıları, karton üzerine ofset baskı, polivinil klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, yapıştırma ve tampon baskı şeklinde hazırlanabilecek. Bu uyarılar, sabit ve silinemez şekilde basılacak.

Uyarıların basımı için asgari gereklilik "dört renk/mavi-kırmızı-sarı-siyah (CMYK)" olarak ortaya kondu. 

Sağlık uyarıları için ölçüler, 5'er santimetre kesim payı ile beraber, silindirik biçimli uyarıda asgari brüt 365 x 250 milimetre, konik biçimli uyarıda asgari brüt 360x217 milimetre olarak hazırlanacak.

Uygulamadan kim sorumlu olacak?

Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitesinde nargile şişeleri üzerine yerleştirilecek sağlık uyarıları ve bunların kesim ölçüleri duyurulacak ve elektronik ortamda söz konusu bakanlık tarafından sağlanacak. Sağlık uyarılarının içerdikleri metinsel veya görsel unsurun formatı, orantıları, renkleri ve grafiksel bütünlükleri üzerinde değişiklik yapılamayacak.

Uyarılardan her birinin nargile şişeleri üzerinde dönüşümlü olarak uygulanacağı bildirildi. 

İş yerlerinde Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi sahibi kişiler, sağlık uyarılarının nargile şişeleri üzerine uygulanmasından sorumlu tutulacak.

Tebliğde hüküm bulunmayan durumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan diğer düzenlemelerde bulunan genel hükümler uygulanacak.

Yorumlar (0)