Müjdeler peş peşe sıralandı: SMA için Özel hastane kurulacak, gen tedavisine başlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı açıklamada, nadir hastalıkların tedavisi için hücre ve gen terapilerinin uygulanmasına özel bir hastane kurulacağını ve aynı kampüste hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçların da üretileceğini duyurdu.

SAĞLIK 07.06.2023, 11:56 Şeyda Gül
Müjdeler peş peşe sıralandı: SMA için Özel hastane kurulacak, gen tedavisine başlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. SMA konusunda son derece hassas olduklarını ifade eden Bakan Koca, bu hastalığın istismar aracı olarak kullanılmasına tahammüllerinin olmadığını belirterek müjdeli haberi duyurdu. 

Gen tedavisinin kimlere uygulanabileceği belirlendi

"SMA Bilim Kurulumuz var" diyen Bakan Koca, faydası ispat edilmiş olan ilacın temininin sağlandığını belirtti. "Gen terapisi konusunda gelince, SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabileceğini belirledi" ifadelerini kullanan Bakan Koca, hangi hasta grubunda kullanılabileceğini tespit ettiklerini söyledi. Etkili olduğu bir hasta grubunun olduğunu dile getiren Bakan Koca, uygulanmak üzere planı yaptıklarını ve yakında uygulamaya geçeceklerini duyurdu. 

Nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da yeni bir hastane kuruluyor

Ayrıca bu konuda önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Bakan Koca, nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da yeni bir hastane kuracaklarının müjdesini verdi. Bu hastanenin hücre ve gen terapilerinin uygulanmasına özel olacağının altını çizen Bakan Koca, hastane ile aynı kampüste bir de hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçları üretecek tesisin bulunacağını kaydetti. Bakan Koca, "Böylelikle ilacı kendimiz üretip tedaviyi de kendimiz uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri

Sağlıklı yaşam konusunda önemli adımları olduğunu aktaran Bakan Koca, 65 yaş üstü vatandaşlara, 250 kişiye bir hekim ve iki hemşire oranıyla hizmet verilecek bir sistemi duyurduklarını hatırlattı. "Büyüklerimizin sağlık durumlarını yakın takip etmek üzere; Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerinin kurulması için yönetmeliğimiz yayımlandı" diyen Bakan Koca, 80 yaş üstünden başlamak üzere bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bakan Koca "Yani her 250 kişi için bir yaşam merkezi, bir hekim, iki hemşire, bir tıbbi sekreter olmak üzere planladığımız bir uygulama" dedi.

Yaşlıların uzaktan sağlık hizmetiyle hizmet alması sağlanacak

Şimdilik 80 yaş üstü herhangi bir sağlık sorunu, reçete veya rapor ihtiyacı olduğunda, uzaktan sağlık hizmeti sunumuyla birlikte bu merkezlerden hizmet almasını sağlayacaklarını ifade eden Bakan Koca, gerektiğinde bu hastalar için hastane randevuları dahil tüm işlemleri takip edileceğini söyledi. "Kişi sağlık sorunu yaşadığında o birimi arayacak" diyen Bakan Koca, o birimin gerektiğinde hastayı evinde ziyaret edeceğini ve  gerektiğinde hastanede refakat edebileceğini kaydetti. Bakan Koca, "Bu uygulama yeni başlıyor" dedi. 

Aile diş hekimliği uygulamasını Türkiye genelinde başlatıyor

Aile diş hekimliği uygulamasının 3 ilde pilot olarak başladığını hatırlatan Bakan Koca, şimdi tüm Türkiye genelinde başlatacaklarını duyurdu. "Yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekimi olacak şekilde planladık" diyen Bakan Koca, yaklaşık 8 ila 10 bin arası aile diş hekiminin bu projede görev alacağını aktardı. Bakan Koca, "Bu alanda halihazırda görev yapan diş hekimlerimize ilaveten yeni alımlar da yaparak bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)