Mu varyantı antikorlara 9 kat daha dirençli

Japonya’da yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları bilim dünyasını şaşırttı. Buna göre, Covid-19’un Mu varyantının aşılama sonucu vücutta oluşan antikorlara karşı normal virüse göre 9.1 kat daha dirençli olduğunu ortaya koydu.

SAĞLIK 04.11.2021, 10:09
Mu varyantı antikorlara 9 kat daha dirençli

Japonya’da Mu varyantı üzerinde araştırma yapan uzmanlar, Covid-19’un 40 üzerinde ülkede tespit edilen Mu varyantının yapılan aşılama sonucu oluşan antikorlara karşı yüksek bir direnç gösterdiğini tespit etti. Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Keti Sato’nun liderlik ettiği bir grup, bu araştırmayı yapmak için Mu varyantının birebir özelliklerine sahip olan yapay bir virüs üretti. Sonrasında da Pfizer-BioNTech aşısı sayesinde üretilmiş olan antikorlara duyarlılığını inceledi.

Daha fazla araştırma şart

Elde edilen çalışmaların sonucuna göre; detaylı olarak incelenen Mu varyantının vücuttaki antikorlara 9.1 kat daha direnç gösterdiği anlaşıldı. Farklı varyantların aşıya olan etkinliklerini tespit edebilmek için çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hala aktif olan yeni mutasyonlar ile ilgili ulaşılan verilerin uluslararası arenada paylaşılmasının önemine dikkat çekti.

Endişe yaratmıştı

Diğer virüslere göre çok daha bulaşıcı olduğu tahmin edilen Mu varyantı Eylül ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün izleme listesine eklenmişti. B.1.621 olarak da tanınan mutasyonun aşılara karşı çok daha dirençli olduğundan şüphe edilmesi, dünya genelinde büyük endişe yaşanmasına neden olmuştu.

Yorumlar (0)