MIT'den ürküten araştırma: Virüs 8 metre uzağa gidebilir!

Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yeni bir makale yayınlayan MIT'li (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) uzmanlar, yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Virüsün bulaşmaması için gerekli olan 1,5 metrelik uzaklık uyarısının yanlış olduğunu kaydeden uzmanlar, "Öksürük ve hapşırık ile virüs 8 metre uzağa gidebilir." ifadesini kullandı. 

SAĞLIK 01.04.2020, 11:11 01.04.2020, 14:49
MIT'den ürküten araştırma: Virüs 8 metre uzağa gidebilir!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) doçent olarak göre yapan Lydia Bourouiba, yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin uzmanların, "Virüsün öksürük ve hapşırık yoluyla 1.5 metre uzağa gidebilir" açıklamasının yanlış olduğunu ileri sürdü.

Lydia Bourouiba, Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayımlanan makalesinde, öksürük ve hapşırığın dinamiklerini senelerdir incelediğini ve virüsün bu yolla 8 metreye kadar ulaşabileceğini kaydetti. 

Makalede, "Patojenik partikül ve damlacıklar, boyutlarına bakmaksızın 8 metreye kadar ilerleyebilir." ifadelerine yer verildi. 

Lydia Bourouiba, koronavirüsün 1,5 metre ilerleyebileceğine ilişkin açıklamaların 1930'lu senelerden kalma teknik ve modellemelerle gerçekleştirildiğine ve bunun yanlış olduğuna dikkat çekti. 

Araştırmaya tepki geldi 

Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından hazırlanan bu rapora ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele ekibinde de bulunan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci'den sert tepki geldi.

Anthony Fauci, "Bu araştırma korkunç bir şekilde yanlış yönlendiriyor. Virüsün bu kadar uzak bir mesafeye gitmesi için çok ama çok güçlü bir şekilde hapşırmak ve öksürmek gerekir. Bu modelleme pratik değil." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)