Misafirlikler, aile ziyaretleri yasaklanıyor!

İstanbul’da son 1 ay içinde koronavirüs vaka sayısı neredeyse 3 kat yükseldi. Bilim Kurulu enfeksiyonun dağılımının yüzde 70'inin aile ziyaretlerinden kaynaklandığını belirterek, misafirlikleri engelleyeceklerini bildirdi.

SAĞLIK 03.11.2020, 08:35
Misafirlikler, aile ziyaretleri yasaklanıyor!

Caddede, sokakta, alışverişte, iş yerinde, okulda ve daha birçok alanlarda sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına büyük ölçüde riayet edilebilirken Covid-19'un en beğendiği mekânlar, aile ziyaretleri oldu.

Aile ziyaretlerinde her iki aile kendinin temiz olduğunu düşünüyor ve tek bir ev ortamında toplanıldığında ilk olarak maske kuralı ihmal ediliyor. Misafir aile ile ev sahibi aile arasında gözlem yoluyla virüs bulunmadığı hissi oluşuyor ve kısa sürede fiziksel temas başlıyor.

Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Araştırmalara göre vakaların yüzde 70'i misafirliklerden, ev oturmalarından, aileler arası ziyaretlerden kaynaklanıyor.

Seyreltilmiş hayat formatı!

Son Bilim Kurulu Toplantısı'nda da Türklerin misafirperverlikleri masaya yatırıldı. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Bilim Kurulu, ailelerin birbirlerini ziyaret etmelerini engellemekten başka çare olmadığı görüşünde birleşerek apartman ve site yönetici ve yönetimlerinin uyarılması gerektiğini kaydettiler. Yeni formül ise "seyreltilmiş hayat formatı".

İş hayatına vardiyalı sistem!

Ayrıca Bilim Kurulu'nun ikinci hedefi ise, koronavirüsün bulaş oranının en yüksek olduğu ikinci ortam olan toplu taşımalar oldu.

Toplu taşıma araçlarında mevcut kapasitenin yarı oranında yolcu taşıma zorunluluğunun bulunmasının problemi çözmeye yetmediği, insanların işe geç kalmamak için bu kuralı mecburen deldiği değerlendirilen Bilim Kurulu Toplantısı'nda İstanbul'da çalışanların yüzde 90'ının özel sektörde çalıştığı, vardiyalı mesai sistemine geçilmemesi hâlinde bulaş oranının düşmeyeceği ifade edildi.

Ekim ayı başına oranla 1 aylık zaman diliminde İstanbul'da Covid-19 vaka sayılarında üç kat yükseliş, çevre kentlerde ise 2,5 kat yükselme olduğu bildirildi.

Yorumlar (0)